Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  41 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Nouă şi spectaculoasă Maternitate în Bistriţa-Năsăud...!

09/08/2017 12:09:09 Ioana BRADEA  
Descoperită în urmă cu doi ani și monitorizată cu mari emoții, această maternitate găzduieşte deocamdată până la 15 mame și 15 pui, fiind pentru prima dată când se semnalează un asemenea fenomen aici. Nu a mai existat aşa ceva de aproximativ 200 de ani....!

Descoperită în urmă cu doi ani și monitorizată cu mari emoții, această micuță colonie de maternitate cuprinde până la 15 mame și 15 pui din specia Rhinolophus ferrumequinum.

Este pentru prima dată când în peștera de la Izvorul Tăușoarelor se semnalează acest tip de colonie, care nu a mai existat de aproximativ 200 de ani.

Colonia este poziționată într-o galerie tip «fund de sac», ascendentă și colmatată total, lucru care duce la acumularea de aer cald în clopot și întrunirea condițiilor propice pentru creșterea puilor de liliac. Galeria se află la 1.150 de metri de la intrare. Distanța mare față de intrare (care trebuie acoperită de mame pentru a se hrăni și a-și putea alăpta puii) sugerează cât de dificile sunt condițiile din peșteră pentru acest tip de colonie și, totodată, cât de săracă este zona Munților Rodnei în oportunități pentru coloniile tip «creșă»” – a anunţat ieri custodele peşterii Izvorul Tăuşoarelor, Crin Theodorescu, amintind că în peșteră mai există cinci situri cu excremente de liliac, care indică faptul că în trecut au mai existat maternități de lilieci.

Gradul de mineralizare al acestor excremente (unele devenite coproliți) arată că liliecii au ales alte adăposturi pentru creșterea puilor. „Pun această revenire în peșteră a coloniilor de maternitate pe seama a două cauze: restricționarea drastică a accesului în peșteră (maxim 158 de persoane pe sezon speoturistic, construirea, reabilitarea și întreținerea a două porți care protejează peștera) și fenomenul de încălzire globală, care a dus la modificarea temperaturilor medii anuale...”, a mai explicat Crin Theodorescu.

Este vorba despre o descoperire de o importanţă colosală, pentru că această schimbare de comportament a liliecilor, dacă va fi una continuă, va duce la schimbarea întregii strategii de management a peșterii, subliniază custodele peşterii.

Inclusiv metodologia de vizitare va suferi modificări, fiind necesare noi restricții pe galerii, reconfigurarea traseelor, precum și actualizarea Planului de management și a regulamentului, în conformitate cu interesele de protecție a chiropterelor.

Împreună cu factori de decizie și parteneri din sfera cercetării științifice lucrăm la realizarea unei noi soluții de management în peșteră, care să includă deschiderea unei noi intrări, cu acces în Sala Muntelui, ceea ce ar duce la conservarea galeriilor folosite de lilieci și interzicerea completă a accesului în aceste zone.

În Sala Muntelui se poate amenaja un traseu turistic, în spiritul dezvoltării durabile, cu caracter educativ, în care să se replice marile valori peisagistice, faunistice, mineralogice și paleontologice din interiorul peșterii, care nu pot fi vizitate din motive care țin de complexitatea traseului și necesitățile de protecție. Am în vedere revizuirea metodologiilor actuale de vizitare, cu respectarea principiilor conservării biodiversității și a caracterului unicat al acestei peșteri.

Amenajarea Sălii Muntelui ar duce la «plombarea» profunzimilor peșterii și la un «respiro» necesar biocenozei pentru a se reface, ar reduce presiunea antropică asupra ariei protejate, ar contribui la educarea ecologică a vizitatorilor și ar diversifica paleta de servicii turistice din județ. În același timp însă s-ar proteja valorile din interiorul peșterii, prin reducerea vizitelor la strictul necesar cercetării științifice, explorării speologice și monitorizării stării de conservare. Menționez că Izvorul Tăușoarelor este a treia peșteră din România ca număr de lilieci aflați în hibernare. De acum înainte poate fi considerată și peșteră cu colonii de maternitate...”, conchide Crin Theodorescu.

Mai mult despre peştera Izvorul Tăuşoarelor puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:

FOTO: O adevărată revelație. Imaginați-vă un bloc cu zece etaje în mijlocul Peșterii Tăuşoare

VIDEO: Este UNIC în lume, este la fel de important precum opera lui Brâncuşi şi trăieşte doar în Bistriţa-Năsăud!

VIDEO: „Zona morţii” în Peştera Tăuşoare. Cele mai incandescente secunde din viaţă...

FOTO/VIDEO: Peştera Tăuşoare. Cerul de sub munte. O întâlnire răscolitoare. Pe viaţă şi pe moarte…

 

Foto: Peştera Izvorul Tăuşoarelor

5890 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro