Ca la noi, la nimeni: muncim de două ori pentru a face ceva şi tot nu iese bine! Cam aşa e şi cu lucrările din Centrul Istoric, lucrări ce au costat 10 milioane de euro şi care chiar şi după ultima „revizie” sunt tot neconforme şi cu multe probleme. VEZI ce spun cei de la Primărie şi ce riscă firma care a făcut modernizarea:
Lucrările de modernizare din Centrul Istoric trebuiau să fie gata la finalul anului trecut, însă recepţia finală nu a fost făcută nici până astăzi. Motivul? Materialele de proastă calitate şi lucrările prost făcute au lăsat în urmă o mulţime de probleme: coşuri de gunoi ruginite, pavaje care joacă sub picioare, guri de canal care se mişcă, burlane lipsă, dale care se sfărâmă, cabluri atârnate aiurea pe pereţi şi ceasuri care nu funcţionează.
Primarul Ovidiu Creţu anunţa încă de la începutul acestui an că firma TCI din Cluj, cea care a făcut modernizarea, trebuie obligatoriu să refacă lucrările şi să rezolve problemele, altfel riscă să piardă garanţia de participare la licitaţie, garanţie în valoare de 1,8 milioane de lei.
Zis şi făcut! TCI s-a pus pe treabă şi a trimis la Bistriţa muncitori. Primarul Ovidiu Crețu tot nu a fost mulţumit şi a cerut firmei din Cluj să trimită mai mulţi oameni care să se ocupe de reparaţii și să le facă și bine. Dacă iniţial termenul de finalizare al reparaţiilor era 15 aprilie, primarul anunţa cu puţin timp înainte de această dată că muncitorii mai au timp până la finalul lunii să termine lucrările.
A trecut şi luna aprilie, însă nici acum lucrurile nu sunt cum ar trebui. Dacă în Piaţa Mică nu mai sare pavajul atât de tare de sub picioare, încă mai sunt dale care se clatină, iar pașii trecătorilor sunt nesiguri. Cişmelele nu funcţionează şi nu au funcţionat niciodată. Mai sunt bucăţi de pavaj care efectiv se sfărâmă şi nici ceasurile nu merg... „ceas”. Burlanele sunt montate doar pe bucăţi, iar în unele locuri muncitorii au „uitat” să adune resturile de materiale folosite la lucrări.
„Dacă nici după încheierea lucrărilor de reparaţii lucrurile nu sunt în regulă, firma care s-a ocupat de modernizare riscă într-adevăr să rămână fără garanţia de participare la licitaţie. De asemenea, tot în obligaţia constructorului sunt şi eventualele lucrări de reparaţii care ar putea fi necesare dacă apar probleme şi defecţiuni cât timp lucrările sunt în garanţie”, a declarat astăzi pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Lucrările de modernizare din Centrul Istoric au fost finanţate de Uniunea Europeană şi valoarea acestora ajunge la 33 de milioane de lei, bani cu care au fost modernizate o parte dintre pasaje, a fost schimbat asfaltul cu pavaj din dale în unele locuri, au fost montate bănci, au fost amenajate fântâni arteziene, s-au amplasat două statui, s-a montat un ceas solar, dar și machete cu Cetatea Bistriţei şi plachete cu scurte descrieri ale breslelor ce au aparținut Bistriței.