Pe ultima sută de metri angajații firmei TCI, cea care a câștigat licitația pentru reabilitarea zonei centrale a orașului, reabilitarea pasajelor și crearea celor trei axe turistice au „turat" motoarele la maxim, au apărut cu zecile pe străzile din oraș, și s-au apucat de treabă. Vremea le dă însă bătăi de cap.
Municipalitatea susține că până la finalul anului toate lucrările vor fi finalizate și proiectul va fi încheiat fără probleme. Chiar dacă în ultima perioadă zeci de muncitori au „atacat" pe toate fronturile lucrările rămase neterminate și abandonate la propriu luni întregi, vremea rea a lăsat din nou șantierele pustii...
Primăria Bistrița a reușit să acceseze încă din 2011 aproape 50 milioane de lei, peste 10 milioane de euro pentru Regenerarea Urbană a Centrului Istoric Bistrița și construirea a trei axe turistice.
Durata de implementare a proiectului a fost, în momentul semnării, 15.09.2011, de 46 de luni. Teoretic, până în 15 iulie anul acesta constructorul ar fi trebuit să finalizeze toate lucrările prevăzute în acest proiect. Nu a făcut-o, motiv pentru care s-a primit o prelungire până la finalul anului.
Chiar și așa, luni întregi lucrările au înaintat în ritm de melc, abia pe ultima sută de metri, în ultimele săptămâni constructorii aducând la Bistrița numeroși muncitori care au încercat să recupereze din întârzierea de peste vară.
În zilele în care vremea permite lucrează cu zecile pe șantierele din oraș, însă cum vremea se strică niciunul nu mai este de găsit...
Prin acest proiect de regenerare a centrului istoric urban și de valorificarea moștenirii istorico-culturale ca motor de dezvoltare a întregii comunități locale se vor construi trei axe turistice - Axa Coroanei, Axa Artelor și Axa Breslelor și se vor reabilita o parte din pasajele istorice ale Bistriței.
Numai pentru lucrările de construcții sunt alocați peste 33 milioane de lei iar lucrările sunt realizate de grupul de firme TCI CG din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj, SC Renmar din Dej.
Prin acest proiect sunt prevăzute modernizarea a peste 14.000 de metri pătrați de suprafață pietonală, reabilitarea punții din zona Codrișor, amenajarea Pieței Mici, a cinci fântâni arteziene pe traseul axelor turistice, reabilitarea rețelelor de utilități publice pe traseul celor trei axe, a iluminatului public și arhitectural, înlocuirea mobilierului urban și montarea a diferite obiecte noi, de la bănci din piatră și de lemn la ceasuri stradale, statui decorative și a unor machete din bronz.
Cele trei axe care traversează orașul prin pasaje includ în total 22 de străduțe cu caracter pietonal care aveau rol strategic în vechea fortificație ajutând apărătorii cetății să ajungă rapid în orice punct.
Chiar dacă centrul orașului este de mai bine de doi ani în plin șantier, luni întregi lucrările au fost aproape inexistente. Abia acum, în ultimele săptămâni firmele constructoare s-au mobilizat și au adus zeci de muncitori în Bistrița, muncitori care încearcă să finalizeze până la sfârșitul anului toate lucrările prevăzute în contract.
Din păcate, „graba strică treaba" spune un vechi proverb, așa că nu puține sunt străduțele și zonele în care pietrele montate pentru a reda aspectul medieval al orașului sunt sărite sau crăpate și nu vor cu niciun chip să stea la locul lor...