Situația unor clădiri vechi și cu însemnătate istorică din județul nostru este foarte proastă. Multe dintre acestea au fost lăsate în paragină și se degradează de la o zi la alta.
Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Alexandru Uiuiu, a vorbit astăzi despe situația monumentelor din Bistrița-Năsăud. Conform raportului instituției, câteva sunt într-o stare avansată de degradare, afectate de trecerea timpului și de neîngrijirea corespunzătoare.
Cele mai bune exemple de „așa-nu” sunt o casă din Bistrița care datează din secolul XVIII situată pe strada Liviu Rebreanu, nr. 44 în municipiul Bistrița, Ansamblul Bisericii Evanghelice CA, azi Ansamblul Bisericii Ortodoxe „Sf. Arhg. Mihail și Gavriil”, sat Vermeș, comuna Lechința, sec. XV - XX, Biserica Evanghelică CA, azi Biserica Ortodoxă, sat Șieu Măgheruș, comuna Șieu Măgheruș, sec. XIII - XIX, Castelul Torma, sat Cristeștii Ciceului, comuna Uriu, sec. XIX, Biserica de lemn, sat Șieu Sfântu, comuna Șintereag, 1735 și Ansamblul Castelului Banffy, sat Urmeniș, comuna Urmeniș, 1718-1721.
- în galeria foto, imagini cu toate cele menționate -
De cealaltă parte, regăsim și câteva exemple pozitive, cum ar fi Biserica Reformată Reteag, sat Reteag, comuna Petru Rareș, sec. XV, 1807-1812 - lucrări de execuție finanțate de Ministerul Culturii prin Programul Național de Restaurare, Biserica de lemn „Sf. Cuvioasă Parascheva”, sat Țigău, comuna Lechința, 1706, 1760 - lucrări de execuție finanțate de Ministerul Culturii prin Programul Național de Restaurare, Biserica de lemn „Sf. Arhg. Mihail și Gavriil”, sat Bungard, comuna Lechința, 1711, 1760, 1912 - lucrări de execuție finanțate de Ministerul Culturii prin Programul Național de Restaurare, Școala Regală Medie de Fete, azi Colegiul Național „Andrei Mureșanu” municipiul Bistrița, B-dul Republicii, nr. 26, 1911 - 1912, Casa cu lei, municipiul Bistrița, str. Nicolae Titulescu, nr. 8, sec. XVIII, XIX.
Legat de problema avizelor, din 120 de monumente de for public (statui, simboluri, monumente ale eroilor, însemne simbolice, construcții comemorative etc.) , doar 7% au aviz de la Ministerul Culturii, adică majoritatea au fost amplasate ilegal și de obicei nici nu sunt reprezentative pentru zona în care se află.
De cealaltă parte, dintre cele 765 de monumente istorice din județ, majoritatea sunt bine întreținute și datorită faptului că supravegherea se face zilnic și situația e mai ușor de ținut sub control.
Alexandru Uiuiu spune că urmează să aibă loc o întâlnire cu toți primarii pentru ca toate aceste lucruri să fie clarificate și rezolvate.
În Bistrița-Năsăud există 380 de situri arheologice, 370 de monumente de arhitectură, 11 monumente de for public și 7 monumente memoriale și funerare. Dintre acestea, 225 sunt monumente de interes național și 543 - de interes local.