Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  133 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Monumente din Bistrița-Năsăud, mutilate!

25/10/2017 15:15:39 Ana ȘTEFĂNEL  
Situația unor clădiri vechi și cu însemnătate istorică din județul nostru este foarte proastă. Multe dintre acestea au fost lăsate în paragină și se degradează de la o zi la alta.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură, Alexandru Uiuiu, a vorbit astăzi despe situația monumentelor din Bistrița-Năsăud. Conform raportului instituției, câteva sunt într-o stare avansată de degradare, afectate de trecerea timpului și de neîngrijirea corespunzătoare.

Cele mai bune exemple de „așa-nu” sunt o casă din Bistrița care datează din secolul XVIII situată pe strada Liviu Rebreanu, nr. 44 în municipiul Bistrița, Ansamblul Bisericii Evanghelice CA, azi Ansamblul Bisericii Ortodoxe „Sf. Arhg. Mihail și Gavriil”, sat Vermeș, comuna Lechința, sec. XV - XX, Biserica Evanghelică CA, azi Biserica Ortodoxă, sat Șieu Măgheruș, comuna Șieu Măgheruș, sec. XIII - XIX, Castelul Torma, sat Cristeștii Ciceului, comuna Uriu, sec. XIX, Biserica de lemn, sat Șieu Sfântu, comuna Șintereag, 1735 și Ansamblul Castelului Banffy, sat Urmeniș, comuna Urmeniș, 1718-1721.

 - în galeria foto, imagini cu toate cele menționate - 

De cealaltă parte, regăsim și câteva exemple pozitive, cum ar fi Biserica Reformată Reteag, sat Reteag, comuna Petru Rareș, sec. XV, 1807-1812 - lucrări de execuție finanțate de Ministerul Culturii prin Programul Național de Restaurare, Biserica de lemn „Sf. Cuvioasă Parascheva”, sat Țigău, comuna Lechința, 1706, 1760 - lucrări de execuție finanțate de Ministerul Culturii prin Programul Național de Restaurare, Biserica de lemn „Sf. Arhg. Mihail și Gavriil”, sat Bungard, comuna Lechința, 1711, 1760, 1912 - lucrări de execuție finanțate de Ministerul Culturii prin Programul Național de Restaurare, Școala Regală Medie de Fete, azi Colegiul Național „Andrei Mureșanu” municipiul Bistrița, B-dul Republicii, nr. 26, 1911 - 1912, Casa cu lei, municipiul Bistrița, str. Nicolae Titulescu, nr. 8, sec. XVIII, XIX.

Legat de problema avizelor, din 120 de monumente de for public (statui, simboluri, monumente ale eroilor, însemne simbolice, construcții comemorative etc.) , doar 7% au aviz de la Ministerul Culturii, adică majoritatea au fost amplasate ilegal și de obicei nici nu sunt reprezentative pentru zona în care se află.

De cealaltă parte, dintre cele 765 de monumente istorice din județ, majoritatea sunt bine întreținute și datorită faptului că supravegherea se face zilnic și situația e mai ușor de ținut sub control.

Alexandru Uiuiu spune că urmează să aibă loc o întâlnire cu toți primarii pentru ca toate aceste lucruri să fie clarificate și rezolvate.

În Bistrița-Năsăud există 380 de situri arheologice, 370 de monumente de arhitectură, 11 monumente de for public și 7 monumente memoriale și funerare. Dintre acestea, 225 sunt monumente de interes național și 543 - de interes local.

  •  

 

4738 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro