Elevii clasei a VII-a B de la Școala Generală „Ștefan cel Mare” din Bistrița s-au reîntâlnit și îmbrățișat după multe veacuri! Ei au întruchipat - în personaje reale - provinciile istorice românești, Moldova, Țara Românească, Basarabia, Bucovina și Transilvania, într-o scenetă deosebită, prezentată la Biblioteca Județeană:
Provinciile istorice românești, Moldova, Țara Românească, Basarabia, Bucovina și Transilvania, au fost întruchipate în personaje reale, de elevii clasei a VII-a B, de la Școala Generală „Ștefan cel Mare” din Bistrița, care s-au reîntâlnit și îmbrățișat după multe veacuri în care au stat despărțite. – aceasta a fost esența spectacolului „România mea”, dedicat Marii Uniri, pus în scenă de elevi la Clubul Cultural CoșBook al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
„Noi avem un proiect în școală denumit Arc peste timp, prin care sărbătorim evenimentele importante din istoria națională și nu numai. Și, pentru că avem o colaborare mai veche cu Biblioteca Județeană, am răspuns invitației de a organiza un asemenea moment aici, astfel că am discutat cu clasa și elevii au venit cu idei: Haideți, doamna profesoară, să facem o scenetă! Bine, dar ce ziceți și de un joc? Și așa a pornit ideea: am împărțit împreună cu ei subiectele, ca să nu se repete, împreună cu colegii din învățământul primar și gimnazial, pentru că toate clasele și cadrele didactice au fost implicate. S-a făcut și această expoziție de desene, realizate de elevi, de la clasele pregătitoare și până la clasele a VIII-a. Am putea spune că acum, elevii noștri cu adevărat știu de ce sunt liberi de 1 Decembrie! Și, cred că măcar jumătate dintre ei înțeleg și de ce sunt liberi și pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, apostolul românilor”, a declarat pentru site-ul www.bjbn.ro d-na Florina Codorean, profesoară de istorie la Școala Generală „Ștefan cel Mare”.
Foarte determinați, elevii s-au întrecut pe ei înșiși în pregătirea minispectacolului dedicat Zilei Naționale a României. „Fiecare grupă și-a făcut proiectul ei și am lucrat în echipă. Ne-a interesat să descoperim ceea ce este mai important pentru noi, ce înseamnă țara noastră și ce a însemnat Marea Unire pentru noi. De exemplu, grupa din care fac eu parte a ales să prezinte subiectul într-un mod distractiv și astfel i-am făcut și pe colegii noștri să rețină lucrurile importante” (Mocanu Ariana, elevă).
„Eu am întruchipat (provincia) Transilvania, iar grupa mea a prezentat o piesă de teatru despre Unirea de la 1600, despre Unirea de la 1859 și despre Unirea de la 1918. Ne-am documentat din cărți și de pe internet, și fiecare personaj s-a documentat despre principatul pe care și l-a ales” (Staicu Maia Alexandra, elevă).
„Eu și cu echipa mea am hotărât să facem un fel de roată și să interacționăm cu publicul, pentru a le transmite informații noi despre România dinainte de Marea Unire” (Ganea Ilinca, elevă).
În final, elevii clasei a VII-a B de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița au cântat Imnul „Deșteaptă-te române” și au urat „La mulți ani România, la mulți ani români!”.