Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  79 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: La Școala din Salva – o inițiativă demnă de toată lauda!

17/12/2017 14:32:17  
Nimeni nu vrea ca această școală cu rezultate excelente să se închidă ! Școala arată minunat, se lucrează foarte bine și s-a găsit și o idee cu adevărat genială: nu numai să se mărească numărul de elevi, de peste tot, de unde încă mai este posibil, ci să se adauge altceva, inedit pentru Salva: o nouă formă, de școlarizare!

O unitate de învățământ de prestigiu ce durează de mai bine de un secol...!

Școala din Salva, fostă primară, generală, actuala gimnazială „Tiberiu Morariu” are rezultate foarte bune, la concursurile școlare și la olimpiade. Încadrarea ? 18 cadre didactice, toate titulare și toate calificate. Elevii cuminți, cu rezultate bune și foarte bune la învățătură, sunt considerați în principiu, „pepiniera de cadre” pentru Colegiul național „George Coșbuc” din Năsăud și alte licee din Bistrița sau Beclean.

Se vede imediat că aici este un colectiv de cadre didactice, foarte bun, unit, dinamic, plus (glumind) două directoare! D-na înv. Luminița Maria Girigan, fostă directoare interimară până la 31 august 2017 (nu a continuat deoarece este învățătoare și nu ar fi fost degrevată de ore!) și, din 1 septembrie a.c., actuala directoare - d-na prof. Romana Iulia Fetti. Dânsa a ocupat postul prin concurs.

E limpede că cele două doamne se înțeleg de minune, acțiunile au continuitate și sunt susținute de întreaga „suflare” din școală, ceea ce-i grozav. Nu există să nu izbândească în tot ce-și propun! Au în derulare mai multe proiecte europene.

Cel mai interesant, pe ideea de mobilitate. Patru țări - Spania, Portugalia, Italia și România - sunt asociate într-un mare proiect. Acum o lună au fost în Spania elevii de clasa a VIII-a din Salva, pentru a stabili un prim contact cu școala de acolo. A avut loc prima întrevedere între copii, finalizată cu succes: socializarea, comunicarea cu elevii spanioli, în limba engleză și spaniolă, și stabilirea punctelor comune de interacțiune între cele două sisteme de învățământ, sub cupola UE – tema fiind „Tineri cetățeni europeni”.

Necazul este, însă, că cifra de școlarizare nu e rea, dar nu e nici bună. E mică... Vorbim de 200-220 de elevi, în pre-primar, primar și gimnazial - adică de la grădiniță, clasă pregătitoare până într-a VIII-a.

Dacă mai scade numărul, există riscul să se închidă școala și ar fi păcat. Ce să-i faci? Și aici, ca de altfel în foarte multe unități de învățământ, a apărut problema scăderii vizibile a populației școlare. „Natalitatea e de vină!” – se răspunde neutru. Pardon...?!

Vina aparține politicii guvernamentale „de-a baba oarba” dusă de toți politicienii aflați la cârma țării în ultimii 28 de ani! E atât de evident, încât nici nu mai are sens să „învârtim cuțitul în rană”. După o analiză serioasă, cu toți colegii, plus primăria, consiliul local, dl. Primar Gheorghe Onu, un om deschis la nou, s-a creat o unitate reală de acțiune!

Nimeni nu vrea ca această școală cu rezultate excelente să se închidă! După ce s-a investit enorm în baza materială. Școala arată minunat și se lucrează, cum spuneam, foarte bine. Și atunci s-a venit cu o idee, cu adevărat genială: nu numai să se mărească numărul de elevi, de peste tot, de unde încă mai este posibil, ci să se adauge altceva, inedit pentru Salva: o nouă formă, de școlarizare!

Nu mai vor să se oprească la nivelul clasei a VIII-a. Vor să înființeze o Școală profesională adevărată, din sfera serviciilor, domeniul turism și alimentație, cu școlarizare serioasă cum se făcea în tinerețea mea: 3 ani, cu practică temeinică la locul de muncă, adică, cum ar veni – clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, anul I, II și III. Examen serios de absolvire, finalizat cu o diplomă pe măsură și, de ce nu, prestigioasă, căutată, pentru că, vorba doamnei directoare Romana Iulia Fetti, „nu toată lumea trebuie să se facă contabil, doctor sau avocat”.

Și are mare dreptate, precum și șanse reale de reușită! Au optat pentru meseriile cele mai căutate, de cofetar-patisier și ospătar. Sunt multe unități de alimentație publică și cazare în zonă! E de muncă, cât încape. În urma unui studiu serios de piață, școala s-a autorizat pe ambele meserii. Dacă birocrația ar fi fost mai redusă, acum am fi putut vorbi de existența unei clase de profesională. Erau 18 elevi înscriși pentru acest an școlar – 2017-2018, dar din păcate, ultima aprobare a sosit numai în 20 august și nu s-a mai putut înscrie clasa în planul de școlarizare.

Situația va fi cu totul alta în anul școlar ce va veni – 2018-2019. Se vor emite la vreme toate actele, inclusiv Ordinul de Ministru și vom vorbi de noua unitate de învățământ: Școala profesională de la Salva, cu viitor asigurat pe următorii, cel puțin șase ani, două cicluri! Doamna directoare Romana Iulia Fetti susține că va avea 25-28 de elevi, atâția doritori s-au arătat deja interesați de noua formă de școlarizare, făcută „acasă”!

Am vrut să mă conving și de impactul asupra angajatorului și împreună cu d-na directoare am fost la Cofetăria „Mon Jardin Patisserie” și am stat de vorbă cu doamna patroană Narcisa Stoian. Cu dânsa școala a convenit pentru pregătirea viitorului personal. Aceasta mi-a declarat următoarele: „Am fost de acord, încă de la început cu înființarea acestei clase. Cu siguranță voi primi copiii în practică la Mon Jardin. Voi fi de asemenea foarte bucuroasă să am forța de muncă, bine calificată, de aici, din zonă. Sper ca randamentul să fie mult mai bun. E vorba de continuitate și de siguranța reciprocă, în muncă (...) Da, dacă guvernul mi–ar reduce din impozite, aș susține direct școala, pentru dotarea viitoarei baze materiale proprii și pentru asigurarea unei pregătiri la zi a viitorilor salariați, în funcție de cerințele pieței”.

Iată o inițiativă demnă de toată lauda. Merită sincere felicitări toți cei implicați în această acțiune, doamnele Romana Iulia Fetti, Luminița Maria Girigan, colectivul de cadre didactice și Consiliul Local al comunei Salva, în frunte cu dl. Primar Gheorghe Onul.

Cât despre acțiune, aceasta merită a fi studiată și preluată și de alte unități școlare aflate în aceeași situație dificilă. E momentul să depășim „sfânta comoditate”. Lumea, de obicei, așteaptă ca Inspectorul școlar general, Inspectoratul Școlar Județean, să găsească soluții. O altă catedră, undeva... Când la țară, la ora aceasta, nu vă supărați, nu mai avem Fierari adevărați, Căuaci, Viticultori, Pomicultori, Fermieri etc….

Mircea Seleușan-Bătrânu

4057 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro