1 noiembrie este cunoscută ca o zi tristă, o zi a morții și o zi de aduceri aminte și rugăciuni pentru cei trecuți în neființă. Sărbătoarea este de origine celtică, a fost adusă de catolici pe meleagurile transilvane și adoptată de ortodocși. În 1 noiembrie, în cimitirele din județ cei care au pierdut pe cineva drag, se roagă la morminte.
Dacă pentru adulți această zi este una de tristă amintire, pentru copiii dintr-un mica localitate de lângă Beclean, Ziua Morților înseamnă... Ziua Dulciurilor. Spre deosebire de orașe, unde numai cei nevoiași primesc de pomană de la rudele celor decedați, în Figa toți copiii din sat primesc dulciuri.
De cum încep să apară sătenii pentru a aprinde lumânări începe și bucuria micuților care strâng în această zi o pungă plină de dulciuri.
Copiii se plimbă printre morminte, „înarmați” cu câte o pungă mare și toată lumea le dă de pomană, pentru sufetele celor plecați dintre noi, dulciuri.
Tristețea acestei zile este alungată de zâmbetele și bucuria fără margini a micuților care primesc dulciuri. În această zi nimeni nu are restricții, copiii putând mânca cât pot și le cade bine din ceea ce au primit.
„Recolta” de anul acesta a fost bogată – copiii au plecat acasă fiecare cu câte o pungă plin-ochi de prăjiturele, ciocolată, biscuiți și napolitane.
În Figa, această tradiție este foarte veche. Adulții își amintesc și ei, când erau mici, primeau mere, nuci, cozonac și cornulețe și vor ca tradiția să meargă mai departe.