Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  116 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Jocul fecioresc din Şieuţ, recent introdus în patrimoniul UNESCO, a făcut senzaţie la Zilele Academice Clujene

24/05/2016 09:05:07  
La invitaţia Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, şi a Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române - Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a participat zilele trecute la manifestările culturale dedicate „Zilelelor Academice Clujene – 150 de ani în serviciul naţiunii române”, impresionându-şi auditoriul:

Şedinţa festivă de deschidere a acestor manifestări de înaltă ţinută a fost urmată în faţa Universităţii „Babeş-Bolyai” de reprezentaţii folclorice cu formaţii de dans popular din localităţile Şieuţ (Bistriţa-Năsăud), Băgău (Alba), Şuncuiuş (Bihor) şi Frata (Cluj) care au prezentat Jocul Fecioresc din România, înscris anul trecut pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a făcut parte dintre echipele săteşti nominalizate în cadrul proiectului UNESCO privind înscrierea acestor valori culturale româneşti pe lista celor mai reprezentative fenomene din patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Demersul a fost încununat de succes, iar în luna decembrie a anului trecut, la reuniunea din Namibia unde a fost prezent şi cercetătorul clujean Zamfir Dejeu, forul mondial a decis includerea dansului fecioresc din România în patrimoniul mondial UNESCO.

La manifestările de la Cluj-Napoca, membrii ansamblului din Şieuţ au prezentat două jocuri fecioreşti, „Rara” şi „Băiţa”, avându-l ca instructor pe Ignat Pantea şi fiind coordonaţi de primarul comunei, Ioan Dedean. Din formaţie au făcut parte şi vestitul dansator Petre Dumbrăvan.

Acompaniamentul muzical a fost asigurat de taraful tradiţional format din renumitul violonist Anghel Urs, Robert Lenghel (braci) şi Ştefan Ioanovici (contrabas).

După reprezentaţia artistică, delegaţia bistriţeană a fost prezentă la Biblioteca Academiei unde a avut loc slujba de sfinţire prilejuită de dezvelirea unei plăci comemorative dedicate împlinirii a 150 de ani de la fondarea Academiei Române, precum şi expoziţia „Academicieni clujeni: memorie şi actualitate”, ce a inclus mai multe lansări de carte, printre care şi lucrarea „Jocul fecioresc din România” a profesorului Zamfir Dejeu.

Slujba de sfinţire a fost săvârşită de ÎPS Andrei, care a apreciat în mod deosebit evoluţia dansatorilor din Şieuţ şi a stat de vorbă cu artiştii populari bistriţeni. De asemenea, printre cei care i-au vizionat, admirat şi aplaudat pe dansatorii din Şieuţ s-au numărat academicieni, profesori universitari, actorul Dorel Vişan şi alte personalităţi clujene.

Prezenţa bistriţeană la manifestările culturale ce s-au desfăşurat sub egida Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca a fost girată de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care a oferit nu numai suport logistic, ci şi îndrumare de specialitate, la eveniment fiind prezenţi etnolog Emilia Ometiţă – Şef Serviciu Cultură Tradiţională, Ioan Simionca – maestru dans şi etnolog Smaranda Mureşan – referent.

Aşadar, merită consemnat un astfel de eveniment cultural de înaltă ţinută, prezenţa la Cluj-Napoca a dansatorilor Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ în cadrul manifestărilor amintite făcând şi de această dată cinste judeţului nostru, dovedindu-le astfel valoarea, ce stă nu în şlefuirea excesivă din punct de vedere coregrafic, ci în păstrarea nealterată a tradiţiilor şi valorilor culturale, aşa cum au fost ele moştenite de la înaintaşi.

Etnolog Smaranda Mureşan,

Referent de specialitate CJC BN

1920 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro