Primăvara... prilej de bucurie, de înălțare sufletească... prilejul perfect și pentru elevii Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Bistrița de a îmbina plăcerea de a comunica și de a citi cu aceea de a contempla natura, într-o activitate de tip non-formal.
Locația nu a fost aleasă întâmplător. Școala, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bistrița, a “adoptat” încă din 2012 parcul de joacă din apropierea Casei Albe, „Parcul Dabro”, cum îl numesc copiii.
Acest parc este locul în care elevii școlii noastre desfășoară acțiuni de ecologizare, dar și alte evenimente speciale.
În acest context, în Săptămâna Mare, doamnele profesoare Alina Oros și Simona Lolici, alături de 45 de elevi ai claselor gimnaziale, și-au arătat plăcerea de a desfășura prima activitate propusă din proiectul educativ județean cu prilejul Zilei Internaționale a Educației.
“A fost odată…” a facilitat lecturarea sub cerul liber a unui fragment din opera literară “Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul”, scrisă de autori contemporani - mai precis Cristina Radu care a semnat ilustraţiile şi Adina Rosetti - care a şi fost la Bistriţa, în 2015, povestind atunci despre experienţa sa în universul copiilor sau cum a luat naştere Domnişoara Poimâine şi Vrăjitoarea Niciodată.
Ciripitul vesel al păsărelelor, adierea vântului, soarele timid de primăvară au armonizat perfect cu vocea blândă a doamnei profesor Alina Oros, care i-a “teleportat” pe copii în lumea poveștii citite. Așezați în cerc, în jurul doamnei profesor, ca niciun cuvânt să nu le scape, elevii s-au arătat fascinați de această lectură.
La un moment dat s-a așternut liniștea, iar elevii au conturat singuri finalul poveștii - în cadrul altei etape a proiectului. Atunci ascultătorii și-au dat frâu liber gândurilor, impresiilor și emoțiilor resimţite în urma fragmentului audiat. Porumbeii, atrași parcă de glasurile copiilor, s-au adunat pe lângă aceștia să le țină isonul.
Zâmbitori și fericiți, elevii și-au exprimat nerăbdarea de a participa la următoarea întâlnire literar-artistică a acestui proiect, “Condeiul fermecat”, unde vor compune propriul sfârșit al poveștii.
Sărbatori fericite tuturor!
Prof. Mirela Rus și prof. Emilia Harja