Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  98 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Îţi pică plombele când vezi ce se întâmplă aici...!

24/06/2017 16:32:02 Ioana BRADEA  
Cum arăta o oglindă folosită de doamnele de pe aceste meleaguri acum mai bine de 2500 de ani...? Ce fel de cercei le împodobeau urechile? Ce fel de arme sau unelte foloseau bărbaţii lor? O impresionantă lecţie de istorie vă stă la dispoziţie la Muzeul Judeţean, unde a fost inaugurată o expoziţie care cuprinde uimitoare surprize:

Este vorba, practic, de o fascinantă călătorie în trecutul străvechi al meleagurilor bistriţene structurată sub forma unei expoziţii intitulate „Prelucrarea bronzului în Preistorie în nord-estul Transilvaniei” care prezintă exponate de patrimoniu de o mare valoare arheologică şi istorică descoperite de-a lungul timpului în Bistriţa-Năsăud care se încadrează cronologic în Epoca Bronzului şi în Prima Epocă a Fierului, toate acestea fiind mărturii ale măiestriei meşteşugarilor bronzieri din zona noastră.

Îţi pică plombele când vezi ce se întâmplă aici!”, a exclamat preotul Nicolae Feier, invitat să spună câteva cuvinte alături de fostul director al Muzeului Judeţean, prof. Gheorghe Marinescu, cercetători şi muzeografi de la Bistriţa şi Năsăud, dar şi pasionaţi ai istoriei.

Mă bucur că această sală, care a fost înainte depozit, îşi găseşte o utilizare excelentă. Vă felicit pe toţi cei care lucraţi la muzeu pentru ideea de a organiza într-un spaţiu adecvat, o expoziţie secvenţială care ilustrează materiale care acoperă un segment de timp de 1.000 de ani, descoperite în judeţ şi valorificate ştiinţific, muzeal şi expoziţional...”, a precizat fostul director al muzeului, Gheorghe Marinescu, salutând existenţa panourilor cu explicaţii şi fotografii excelente, care oferă posibilitatea privitorului să înţeleagă ce înseamnă o mie de ani de existenţă.

Ideea expoziţiei a pornit de la dorinţa de a reuni pentru prima oară exponatele muzeului, foarte variate, dar şi de a răspunde unor întrebări legate de metalurgia bronzului, tehnica în care au fost lucrate exponatele sau locul în care asemenea vestigii au fost descoperite... Cronologic, perioada expoziţiei se întinde de la începutul epocii bronzului, 1900 î.e.n, şi până spre sfârşitul primei epoci a fierului, adică anii 550 înaintea erei noastre... Cele mai vechi descoperiri în judeţ au fost făcute la Arcalia, în 1793, apoi descoperirea de la Rebrişoara, în 1872, descoperiri importante la Dipşa şi Uriu, în 1911 – toate realizate înainte de existenţa muzeului bistriţean şi care au luat drumul altor muzee din Budapesta, Sibiu, Cluj...”, a explicat şeful secţiei de Istorie – Arheologie, George Marinescu, amintind şi de importantele depozite de bronz descoperite la Visuia, Ciceu-Corabia, Stupini, Perişor şi diverse alte localităţi ale judeţului.

La vernisajul expoziţiei a fost prezent şi Daniel Georgiu, care şi-a admirat în vitrină una dintre cele mai importante descoperiri – un topor datând din epoca bronzului, despre care Bistriţeanul.ro a scris aici:

Un topor din Epoca Bronzului a fost descoperit de un IT-ist lângă Bistrița

11867 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro