Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  33 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: INTRĂ și tu în LikeFest Park din Ungaria și vezi minunile făcute de românii de acolo

12/06/2013 03:17:43 Claudia ANDRON  
Pusztaottlaka-Ungaria. Un sat mic, de la graniță, cu câteva sute de locuitori, majoritatea de origine română. LikeFest Park. O minune făcută prin accesarea repetată de fonduri europene. În spatele proiectului, o echipă condusă de primar și de ”înțelepții” satului, care acum câțiva ani și-au propus să întoarcă satul pe dos. Și au făcut-o!

Dintr-un sat îmbătrânit și trist, fără vlagă, au făcut în câțiva ani un sat viu. Astăzi, în LikeFest Park vin anual mii de turiști atrași de evenimentele organizate. Pentru toți și pentru toate gusturile, indiferent de naționalitate...

Biserică nouă, ortodoxă, pentru sufletul românilor rămași dincolo de graniță

Ultimul eveniment a avut loc în weekend, când bistrițenii s-au reîntors în Pusztaottlaka, la prietenii români de acolo, care îi invitaseră la un eveniment extrem de important în viața lor. Sfințirea unei biserici noi, din lemn, maramureșeană, un vis împlinit pentru credincioșii ortodocși de acolo. Din delegația plecată de la Bistrița a făcut parte creatoarea populară Virginia Linul, primarul Comunei Salva - Gheorghe Onul, însoțit de câțiva consilieri locali și fanfara din Rodna Veche, cu o tradiție de 152 de ani, invitată să susțină un recital. Legătura de prietenie dintre bistrițeni și românii din Pustaottlaka e deja veche, are câțiva ani, și se datorează asociației Image Concept Bistrița care a încheiat un acord de colaborare și susținere reciprocă, în urmă cu câțiva ani, cu Asociația Culturală Mihaly Purdi.

La slujba de sfințire, condusă de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, alături de oficialitățile locale și ambasadorul României în Ungaria au mai participat români din Petrova (Maramureș), care le-au făcut anul trecut cadou prietenilor din Ungaria o troiță de lemn care te întâmpină astăzi la intrarea în localitate și au dat o mână de ajutor la ridicarea bisericii de lemn în stil maramureșan. Iar până la anul, maramureșenii le-au promis și o poartă tradițională, care să nu-i lase să uite că sunt români.

LikeFest Park are suflet românesc

Biserica sfințită duminică este amplasată în LikeFest Park, o zonă de recreere cu totul specială, amenajată în câțiva ani prin accesarea succesivă a mai multor proiecte europene. Inclusiv biserica din lemn, oaza de liniște și regăsire pentru sufletul românilor din sat, a fost realizată într-un proiect european transfrontalier.

În spatele proiectului LikeFest Park se află o mână de români, de toate vârstele, în care fiecare a ajutat cu ce-a putut, de la idei și lobby la muncă fizică. Primarul Simonka Gyorgy, care deține și funcția de deputat (este singurul deputat de origine română din Parlamentul Ungariei), este liderul echipei. În jurul său gravitează totul. Este un fel de ”general” al locului, care are în spate susținerea necondiționată a sute de oameni care cred în el. Încrederea nu le-a fost înșelată, iar împreună, așa cum și-au promis acum câțiva ani, au reușit să întoarcă Pusztaottlaka din groapa uitării. Cum munca n-a fost niciodată o problemă pentru ei, au mai avut nevoie doar de bani pentru a-și duce visul la îndeplinire.

Iar banii i-au luat din fondurile europene. Au accesat tot ce s-a putut accesa. Nu au beneficiat de milioane de euro. Dar cu proiecte mici și sume mici, care dau mult adunate, au făcut minuni.

Ce găsești în LikeFest Park?!

Astăzi, zona de recreere se numește LikeFest Park și se întinde pe câteva hectare. În funcție de eveniment, pe spațiul verde răsar corturi imense, care să-i ferească de ploaie sau soare pe invitați. Dacă în ultimul weekend aici au fost sute de invitați, în august, când se organizează festivalul de rock LikeFest sunt mii de oameni veniți din toate colțurile țării și din străinătate. Aproape că nu trec câteva săptămâni fără un eveniment de amploare și, prin rotație, se adresează tuturor categoriilor sociale și de vârstă. Tot aici are loc și Festivalul Jumărilor, al Lebeniței, concursuri, etc. Majoritatea evenimentelor au deja tradiție și, foarte important, multe dintre ele se desfășoară sau s-au desfășurat cu finanțare europeană.

Tot cu finanțare europeană s-a făcut și Arca lui Noe, o zonă în care copiii descoperă și hrănesc toate animalele domestice (vaci, cai, porci, găini, rațe, gâște), dar și animale  mai exotice (cangur, lame, iguane, păuni, etc.) sau, într-un țarc imens, căprioarele alături de pui.

Cei care ajung în LikeFest Park când nu sunt evenimente se pot plimba cu căruțele trase de cai, se pot distra pe circuitele amenajate într-o zonă cândva mlăștinoasă unde acum încearcă senzații tari la volanul unei mașini vechi sau al unui ATV sau pot juca fotbal pe terenurile amenajate.

Zonele de plimbare, cu alei frumoase nu lipsesc nici ele, dar nici spațiul verde unde cei mari pot sta liniștiți la umbră, iar cei mai mici se pot juca în spațiile de joacă ECO amenajate pentru ei.

Proiectele nu se vor opri aici, iar de la un an la altul apar tot mai multe facilități.

Nu este un parc complicat, pretențios. Este făcut din lucruri simple, puțin costisitoare, care nu necesită studii de fezabilitate complicate și scumpe. Simplu și cu impact maxim...

Omul bun sfințește locul. Are mintea și norocul...  

Dacă-l întrebi cum a reușit să facă toate, primarul și deputatul Simonka Gyorgy îți răspunde rapid și ferm că nu a fost niciodată singur, face parte dintr-o echipă. El e liderul, dar știe că degeaba ar fi lider fără oamenii din jur pentru care gândește în perspectivă, pentru viitorul lor.

Are o energie debordantă și o forță de muncă cum rar întâlnești. Și, probabil, din originea română a luat abilitatea de a se descurca în orice condiții, de a găsi portițe deschise acolo unde ușile îi erau trântite în nas.

Prin proiectele sale și abilitatea de a accesa finanțări a reușit în ultimii ani să schimbe viața oamenilor lângă care trăiește. De exemplu, unul dintre primele proiecte a fost amenajarea unui depozit frig de legume fructe. I-a sfătuit apoi pe săteni, după un calcul atent, că ar fi bine să cultive împreună, pe suprafețe mari, lebeniță, o cultură ușor de întreținut și care se vinde încă bine. Zis și făcut. Apoi au apărut serele de legume, care oferă acum locuri de muncă peste an pentru sute de oameni din tot județul. Toată producția agricolă pleacă spre depozitul frig și de acolo se negociază contracte bune de vânzare a produselor.

Primarul deputat ne spune că nici nu mai ține minte nici numărul proiectelor. Știe doar că acum sunt în lucru 10 (zece) proiecte. Și e optimist. Speră să obțină finanțare pentru toate...  

Vizită românească în Parlamentul Ungariei

Până la sfârșitul anului, când legea se va schimba și nu-i va mai permite, primarul din Pusztaottlaka este și deputat. Primul și singurul deputat de origine română în Parlamentul Ungariei. Iar în această calitate și-a invitat luni prietenii de origine română în Parlamentul Ungariei și le-a fost ghid. N-a mai contat că în weekend  tocmai sfințise biserica de lemn din sat, iar la 4 dimineața umplea saci cu nisip pe malul Dunării. Era mândru și bucuros că o delegație românească este în Parlament și le-a prezentat institituția, dar și modul de funcționare, sistemul de vot și proiectele pe care partidul din care face parte le are. Printre acestea se numără reducerea numărului de parlamentari de la 380 undeva la 180. Să sperăm că nu le iese românește. Să voteze cu minus și la vot să iasă cu plus...

3824 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro