Timp de 7 zile, cinci dintre cei mai importanţi scriitori contemporani au vizitat Sîngeorz-Băi, au interacţionat cu elevii Liceului Teoretic „Solomon Haliţă”, s-au întâlnit cu oameni din diferite medii, întruchipând, practic, o radiografie a oraşului. În final, va ieşi o carte care va reflecta ce înseamnă Sîngeorzul în 2017:
La Muzeul de Artă Comparată s-a încheiat ieri Tabăra de literatură - Sîngeorz-Băi 2017, eveniment aflat la prima ediţie.
O tabără inedită care s-a născut din idea de a realiza un proiect literar la Sîngeorz-Băi, proiect pe care l-am gândit cu oameni ai locului: Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman şi Florin Ioan Partene care au fost responsabilii de proiect.
Invitaţii acestora la Tabăra de literatură – Sîngeorz-Băi, în perioada 10-17 mai, au fost Simona Popescu, Florin Iaru, Vasile Leac, Domnica Drumea, Luiza Vasiliu şi artistul fotograf David Bodescu.
Tabăra de lucru a avut ca obiectiv scrierea unei cărţi despre Sîngeorz-Băi şi despre felul în care este perceput oraşul în anul 2017, dintr-o perspectivă literară şi fotografică. De altfel, odată încheiată tabăra, textele scriitorilor şi fotografiile vor apărea într-o carte editată şi publicată.
Pe toată perioada acestei tabere scriitorii au vizitat locuri din oraş, au interacţionat cu elevii Liceului Teoretic „Solomon Haliţă”, s-au întâlnit cu oameni din diferite medii, practic au făcut o radiografie a oraşului-staţiune.
Credem că o asemenea carte despre Sîngeorz-Băi este binevenită şi reflectă ce înseamnă oraşul nostru în anul 2017, dintr-o perspectivă literară. De păstrarea memoriei unei localităţi depinde viitorul acesteia.
Tot în cadrul acestei tabere de literatură s-a organizat şi un concurs de creaţie literară, proză şi poezie, pentru elevii liceeni din judeţ, concurs care a purtat numele lui „Doru Pruteanu”.
Creaţiile au fost trimise sub pseudonim, iar cele două câştigătoare, Eliza Mic (premiul pentru poezie) şi Ilinca Ciuruş (premiul pentru proză) au fost prezente aseară la Muzeul de Artă Comparată unde au fost premiate cu bani şi cărţi oferite de Editura Charmides şi înmânate de Maria Pruteanu.
În cadrul evenimentului de încheiere a taberei, publicul prezent a fost cucerit de vivacitatea şi lectura scriitorului Florin Iaru.
Tabăra de literatură – Sîngeorz-Băi 2017 a fost organizată de Casa Orăşenească de Cultură şi Primăria Oraşului în colaborare cu Muzeul de Artă Comparată, Liceul Teoretic „Solomon Haliţă”, Şcoala Gimn. „A.P. Alexi” şi Centrul misionar de tineret „Ioan Bunea” din localitate şi pe această cale mulţumesc oamenilor de bine implicaţi în acest proiect: primarului Traian Ogâgău, profesorilor directori Varvara Mititean şi Adrian Bosancu şi preotului Paul Gavriloae.
Florin Hodoroga,
Manager Casa de Cultură Sîngeorz-Băi