43 de concurenţi din Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Dolj, Gorj, Harghita, Iaşi, Timiş, cu peste o sută treizeci de creaţii, s-au înscris într-o competiţie organizată de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj. Dintre cei 9 elevi declaraţi câştigători - 4 au fost din Bistriţa! Unul dintre câştigători şi-a găsit aici casa visurilor...
Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga Cluj a organizat, prin implicarea directă a bibliotecarelor Cristina Pop, Ana Maria Dudescu şi Aura Câmpan, premierea concursului de poezie on-line, ediţia a VIII-a, la care au participat 43 de concurenţi din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Dolj, Gorj, Harghita, Iaşi, Timiş, cu peste o sută treizeci de poezii înscrise în competiţie.
Juriul, format din scriitorii Victor Constantin Măruţoiu şi Laura Pamfiloiu, a desemnat nouă premianţi, printre care şi patru eleve din judeţul nostru: Alexandra Moldovan, clasa a IV-a, coordonator Mariana Petrican, de la Liceul Tehnologic Lechinţa şi Ioana Nectaria Bălan, clasa a III-a, de la Palatul Copiilor (Şcoala Gimnazială „Avram Iancu") - ambele laureate cu locul I.
La secţiunea gimnaziu, Iulia Rebrean a luat locul al II-lea, iar la secţiunea liceu - Seren Altintop a obţinut locul al III-lea - iar Iulia şi Seren reprezentând Palatul Copiilor, fiind eleve la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu", respectiv Colegiul Tehnic INFOEL.
Ne bucurăm pentru această performanţă şi, în cele ce urmează, vom reda impresia unor câştigătoare.
„În Bibliotecă am fost primiţi cu braţele deschise de oamenii minunaţi care ne-au aşteptat cu apă, ceai, biscuiţi şi tot felul. A fost o experienţă pe care aş dori să o mai repet cu multă plăcere”, a povestit Ioana Nectaria Bălan, în timp ce Iulia Rebrean exclamă: „Şi, totuşi, mi-am găsit casa visurilor mele. Aceasta este Biblioteca Judeţeană Octavian Goga din Cluj. Când am intrat pe uşa Bibliotecii m-am simţit ca într-un palat. Am clipit de două ori şi mi-am spus: «Gata! Aceasta este casa mea!»”.
Profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, coordonatoarea echipajului de la Palat, ne-a mărturisit că „performanţa vine firesc, în condiţiile în care unele dintre elevele creative frecventează un cerc literar încă de la grădiniţă”, referindu-se aici la Iulia şi Ioana.
Cenaclul Bibliotecii din Cluj-Napoca coordonat de poetul Victor Măruţoiu - la care am participat după premiere - ni i-a dezvăluit pe doi foarte buni membri ai cenaclului: prozatoarea în devenire Mara Torge şi criticul secund Casian Colcer, care au fost cititorii anului în 2015, respectiv 2016, în Bătălia clujeană a Cărţilor. Mara, care promite enorm şi pe care o cunoşteam din ediţiile precedente, a impresionat prin lectura unui scenariu structurat, dinamic, cu personaje bine conturate, cu intersecţii de planuri.
Felicităm echipa coordonatoare, în special pe Victor Măruţoiu, care ne-a oferit şi cea mai proaspătă carte a sa de poeme, parcă a zecea – „Copacul timpului arzător”, apărută în 2016, la Editura Şcoala Ardeleană.
Această experienţă a fost posibilă prin sprijinul Parohiei Ortodoxe Chiraleş, care ne-a pus la dispoziţie un mijloc de transport şi o gustare tradiţională, şi prin susţinerea financiară a Magazinelor Atlantis. Nu mă îndoiesc că participarea la competiţie şi la premiere îi va motiva pe elevi în perspectiva lecturii şi a scrisului creativ.
Puteţi lectura poeziile câştigătoare accesând linkul - Biblioteca Judeţeană Cluj/Blogul copiilor.
Angela Frişan, clasa a V-a, Poezia Credinţei
Palatul Copiilor Bistriţa