În numele celor aproape 300 de cioplitori în piatră, mulți dintre ei trecuți la cele veșnice, care și-au câștigat existența făcând naveta din Maieru la Măgura Ilvei, trecând Dealul Poienii zi de zi și muncind cu hărnicie aici - 10 cioplitori din Maieru au participat, cu emoţie şi nostalgie, la dezvelirea unui monument dedicat pietrarilor:
Zilele trecute, la Măgura Ilvei, a fost dezvelit „Monumentul pietrarilor”, operă a sculptorului Maxim Dumitraș, iar publicul prezent a fost format în principal din foști și actuali cioplitori în piatră de la carierele din Poiana Ilvei și Măgura Ilvei, ingineri, tehnicieni și personal administrativ (unii dintre ei pensionari, întorși la vechile lor locuri de muncă de la București, Cluj-Napoca, Dej, Baia Mare și din alte localități).
Invitaţii au ascultat cu interes alocuțiunile rostite de Valer Avram, primarul comunei Măgura Ilvei, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, precum și ale altor vorbitori care au evocat cu nostalgie începuturile profesiei lor, desfășurată aici cu mulți ani în urmă.
În cuvântul său, Vasile Duda, istoric de artă, a arătat că monumentul dedicat pietrarilor simbolizează coabitarea dintre creat și increat, dintre vizibil și invizibil, în ultimă instanță, dintre bine și rău - idei specifice lucrărilor sculptorului Max Dumitraș - adică întreaga filozofie a scurtei noastre vieți pe acest pământ... Albastrul caselor țărănești transilvane ale sutelor de cioplitori care au lucrat și încă mai lucrează la aceste cariere, regăsit în această lucrare monumentală din andezit masiv, exprimă sufletul curat al acestora și credința în Cel de Sus, toţi fiind oameni care au pus și o fărâmă din sufletul lor în obiectul rezultatului muncii lor.
Nu întâmplător, pavelele și dalele meșterite de ei au ajuns în Germania și Austria, dar și în mai toate municipiile și orașele din România.
Inginerul Ioan Andronesi a venit însoțit de o delegație formată din 10 cioplitori din comuna Maieru, care a arătat că domniile lor au venit în numele celor aproximativ 300 de cioplitori în piatră, (cei mai mulți dintre ei trecuți la cele veșnice) care și-au câștigat existența făcând naveta, trecând Dealul Poienii zi de zi și muncind cu hărnicie aici.
Printre invitați i-am recunoscut pe primarii din Poiana Ilvei, Ilva Mare, dar și pe cel din Maieru, Vasile Dumitru, care a venit, printre altele, și să-și comemoreze tatăl, decedat, fost cioplitor în piatră.
Organizatorul acestei memorabile întâlniri, dar și sponsorul monumentului creat de Maxim Dumitraș a fost inginerul Ioan Şot, care, în finalul întâlnirii a oferit participanților câte o diplomă de excelență și cartea „Academicieni năsăudeni”, scrisă de președintele ASTREI năsăudene, dl. prof. Ioan Seni.
Icu Crăciun