Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  135 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: În amintirea sutelor de pietrari care au făcut naveta din Maieru, trecând Dealul Poienii, spre Măgura Ilvei...

26/05/2016 08:49:17  
În numele celor aproape 300 de cioplitori în piatră, mulți dintre ei trecuți la cele veșnice, care și-au câștigat existența făcând naveta din Maieru la Măgura Ilvei, trecând Dealul Poienii zi de zi și muncind cu hărnicie aici - 10 cioplitori din Maieru au participat, cu emoţie şi nostalgie, la dezvelirea unui monument dedicat pietrarilor:

Zilele trecute, la Măgura Ilvei, a fost dezvelit „Monumentul pietrarilor”, operă a sculptorului Maxim Dumitraș, iar publicul prezent a fost format în principal din foști și actuali cioplitori în piatră de la carierele din Poiana Ilvei și Măgura Ilvei, ingineri, tehnicieni și personal administrativ (unii dintre ei pensionari, întorși la vechile lor locuri de muncă de la București, Cluj-Napoca, Dej, Baia Mare și din alte localități).

Invitaţii au ascultat cu interes alocuțiunile rostite de Valer Avram, primarul comunei Măgura Ilvei, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, precum și ale altor vorbitori care au evocat cu nostalgie începuturile profesiei lor, desfășurată aici cu mulți ani în urmă.

În cuvântul său, Vasile Duda, istoric de artă, a arătat că monumentul dedicat pietrarilor simbolizează coabitarea dintre creat și increat, dintre vizibil și invizibil, în ultimă instanță, dintre bine și rău - idei specifice lucrărilor sculptorului Max Dumitraș - adică întreaga filozofie a scurtei noastre vieți pe acest pământ... Albastrul caselor țărănești transilvane ale sutelor de cioplitori care au lucrat și încă mai lucrează la aceste cariere, regăsit în această lucrare monumentală din andezit masiv, exprimă sufletul curat al acestora și credința în Cel de Sus, toţi fiind oameni care au pus și o fărâmă din sufletul lor în obiectul rezultatului muncii lor.

Nu întâmplător, pavelele și dalele meșterite de ei au ajuns în Germania și Austria, dar și în mai toate municipiile și orașele din România.

Inginerul Ioan Andronesi a venit însoțit de o delegație formată din 10 cioplitori din comuna Maieru, care a arătat că domniile lor au venit în numele celor aproximativ 300 de cioplitori în piatră, (cei mai mulți dintre ei trecuți la cele veșnice) care și-au câștigat existența făcând naveta, trecând Dealul Poienii zi de zi și muncind cu hărnicie aici.

Printre invitați i-am recunoscut pe primarii din Poiana Ilvei, Ilva Mare, dar și pe cel din Maieru, Vasile Dumitru, care a venit, printre altele, și să-și comemoreze tatăl, decedat, fost cioplitor în piatră.

Organizatorul acestei memorabile întâlniri, dar și sponsorul monumentului creat de Maxim Dumitraș a fost inginerul Ioan Şot, care, în finalul întâlnirii a oferit participanților câte o diplomă de excelență și cartea „Academicieni năsăudeni”, scrisă de președintele ASTREI năsăudene, dl. prof. Ioan Seni.

Icu Crăciun

3823 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro