În cea mai cruntă sălbăticie, înconjuraţi de lupi hămesiţi şi de urşi periculoşi, departe de civilizaţie – un bistriţean însoţit de o mână de prieteni de nădejde a pornit într-o inedită aventură: au renunţat la maşini şi au pornit-o călare pe cărări de munte încă neexplorate de oameni. „Va fi un traseu turistic deosebit. De 2 ani muncim la el."
Simion Crăciun, cel care se ocupă alături de soţia sa de Pensiunea Caii Lupilor din Şieu Sfântu s-a întors acum două zile dintr-o expediţie inedită: însoţit de câţiva prieteni, Simion Crăciun a pornit călare prin Munţii Călimani în încercarea de a reface un traseu al haiducilor şi dacilor liberi.
„Este prima călătorie pe care am făcut-o ca să stabilim traseul, de doi ani muncim la el, ne-a luat şase zile să batem cărările şi potecile de munte, am măsurat, am luat coordonate, am folosit GPS-urile şi până în iunie sperăm să fie totul gata şi pus la punct pentru turiştii români sau străini care vor dori să se aventureze într-o asemenea expediţie”, a povestit Simion Crăciun pentru Bistriţeanul.ro.
Este vorba de aproape 200 de kilometri prin Munţii Călimani, în cea mai cruntă sălbăticie. „Am găsit urme de urşi în zăpadă, iar lupii au tot dat târcoale cailor într-o noapte” a recunoscut Simon Crăciun precizând că este destul de aventuros şi deloc lipsit de pericole: temerarii călători au ajuns şi în unele locuri în care oamenii n-au pus încă piciorul, în care doar fiarele sălbatice se aventurează, locuri în care haiducii din vechime se ascundeau prin peşteri sau dacii liberi practicau diverse ritualuri ferite de ochii muritorilor de rând.
„Este un proiect unic în România, din câte ştim noi. S-au mai făcut excursii în munţi, dar nu în asemenea condiţii şi pe tematica pe care o propunem noi", afirmă Simion Crăciun.
Drumul Dacilor se intersectează la un moment dat cu drumul Maria Theresia, se poposeşte la cabana Dealul Negru, Cabana Stegea, Poiana Ţiganca, Tăul Zânelor, Cabana Colbu, Poiana Terha, Cabana Dornişoara, 12 apostoli şi Sarul Dornei, iar costurile unei asemenea expediţii nu vor depăşi 1.500 de euro.
„În iunie sperăm să fie totul pus la punct. Costurile unei asemenea expediţii de 6 zile pornesc de pe la 1.250 de euro şi ajung la 1.500 de euro, în aceşti bani fiind inclus absolut tot ce este necesar expediţiei, inclusiv drumul de la aeroport la Caii Lupilor, pentru turiştii străini”, a mai precizat Simion Crăciun pentru Bistriţeanul.ro.
Sursa Foto: Facebook