Cu gustări dulci sau picante specifice artei culinare poloneze, cu felii gustoase de cozonac, dar şi o mascotă veselă şi plină de energie, cu plimbări pe bicicletă la care s-a aliniat inclusiv primarul Ovidiu Creţu şi cu minunăţii de la Larisa Bancea, Loredana Istrate şi Ileana Szilagyi - a fost celebrată azi Ziua Parcurilor:
În fiecare an, Ziua Europeană a Parcurilor este sărbătorită pe 24 mai, iar Bistriţa nu a făcut excepţie: voluntari şi prichindei de la grădiniţele care frecventează Şcoala Verde în cadrul Primăriei Bistriţa, asociaţii eco şi artişti şi-au dat întâlnire azi, la ora 15.00 în parcul municipal.
Evenimentul a avut drept scop să-i aducă pe oameni mai aproape de natură şi să-i sensibilizeze cu privire la importanţa conservării şi gestionării durabile a ariilor protejate.
Programul a început cu o plimbare cu bicicleta prin parcurile oraşului, pe traseul Parcul Municipal (foişor) - Parcul „Casa Albă” - Parcul M. Eminescu - Parcul Eroilor – Parcul primei şcoli româneşti – Parcul Tineretului – Parcul Municipal (foişor).
„Fii eco şi contribuie la „GUSTUL NATURII” s-a intitulat o altă acţiune inedită a grupurilor ECO din şcolile bistriţene, în parcurile oraşului, iar copiii care s-au aflat în parc au avut la dispoziţie şi un Centru de jocuri distractive, organizat cu ajutorul preşcolarilor care activează la Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică.
De întreţinerea atmosferei s-a ocupat mascota ECO şi trupa „Piticot” care au avut grijă să prezinte ateliere de creaţie „Labirintul cu vise meşteşugite”, realizat de artiste „handmade” bistriţene, într-un proiect finanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa.
Cu acest prilej – 21 de elevi, tineri sau copii sunt invitaţi şi aşteptaţi să se înscrie (până în jurul orei 17.30) la atelierul de creaţie „Labirintul cu poveşti meşteşugite”. Pentru a fi şi mai convingătoare, cele trei artiste au realizat în această după-amiază, în foişorul din parc adevărate demonstraţii de creaţie în cadrul cărora bistriţenii au aflat modul de confecţionare a produselor meşteşugăreşti din piele, papură şi alte obiecte.
Ziua Europeană a Parcurilor a cuprins şi proiectul Educaţie şi artă în săptămâna prieteniei româno-poloneze, proiect realizat de Asociaţia „Tineri pentru comunitate” Bistriţa şi finanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa – care a cuprins un seminar gastronomic organizat tot în Parcul Municipal şi o prezentare a bucatelor tradiţionale specifice şi a portului tradiţional din oraşele înfrăţite Bistriţa şi Zielona Gora (Polonia).
Proiectul cuprinde, mâine, de la ora 14.00 şi o acţiune de marcare, prin pictarea unor simboluri din natură, a traseului pietonal de aprox. 1,8 km din Pădurea Schullerwald.
Ziua Europeană a Parcurilor a fost lansată de Federaţia EUROPARC în anul 1999, cu scopul de a creşte profilul ariilor protejate europene şi de a genera sprijin public pentru scopurile şi activităţile lor.