Asta au decis la Cluj, zeci de femei care au participat la întâlnirea filialelor județene din Regiunea de Nord-Vest a Partidei Romilor Pro Europa. Printre ele și 14 femei din marile comunități de romi ale județului Bistrița-Năsăud, multe dintre ele fiind mediatori sanitari.
Timp de două zile, municipiul Cluj a găzduit întâlnirea filialelor județene din Regiunea de Nord-Vest a Partidei Romilor Pro Europa. Potrivit președintelui bistrițean al acestui ONG, Emil Neia Lăcătuș, Partida Romilor Pro - Europa Bistrița-Năsăud a fost reprezentată de o delegație formată din 23 de persoane, din care 14 femei venite din marile comunități de romi ale județului Bistrița-Năsăud, multe diintre ele fiind mediatori sanitari.
„Tema principală a întâlnirii s-a centrat pe importanța și rolul femeii în familie, comunitate și societate, discuțiile vizând situația femeilor rome, dreptul la educație, la muncă, sănătate, dar și la protecție socială și, nu în ultimul rând la participarea acestora în viața politică și publică, toate aceste lucruri fiind prezentate de Ioana Neaga, trainer al Centrului de Resurse pentru comunitățile de romi din Cluj-Napoca!”, a precizat președintele Emil Neia Lăcătuș.
Trecând de la vorbă la fapte, femeile rome și-au ales noua structură de conducere a propriei organizații, în urma votului liber exprimat, Izabela Țuțura Iurman fiind aleasă șefa femeilor rome din Regiunea de Nord-Vest. Izabela Țuțura Iurman, care este și mediator sanitar în comuna Dumitrița, județul Bistrița-Năsăud, va fi ajutată în conducerea acestei structuri de către Baszo Elisabeta din Cluj și Lakatos Kati din județul Sălaj.
Emil Neia Lăcătuș a mai precizat faptul că femeile rome reprezintă unul dintre grupurile cele mai vulnerabile din Romania: „Strategia Guvernului României de Incluziune a Cetățenilor Români, aparținând minorității rome, pentru perioada 2014-2020, specifică faptul că incluziunea socială este definită și în documentele Uniunii Europene. Practic, incluziunea socială asigură participarea sporită a acestor persoane la luarea deciziilor care le afectează viața precum și accesul la drepturile fundamentale. Politica de incluziune socială are drept obiectiv general creșterea standardului de viată al populației, cât și stimularea câștigurilor obținute din muncă, prin facilitarea ocupării și promovarea politicilor publice”.
Emil Neia Lăcătuș a mai adăugat faptul că persoanele rome de gen feminin se confruntă cu riscuri semnificativ mai mari de a abandona timpuriu școala, asta în raport cu cele de gen masculin.
Întâlnirile romilor din Regiunea de Nord-Vest vor continua la finele acestei săptămâni tot în Cluj-Napoca, în zilele de 25 și 26 noiembrie, atunci când este programată întâlnirea tinerilor romi, din județul Bistrița-Năsăud urmând să participe un grup format din 20 de tineri, informează Biroul de presă al Partidei Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud.