Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș Bolyai, extensia Năsăud și Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud a găzduit zilele trecute o activitate de informare în legătură cu numeroasele oportunități de a merge în străinătate și de a lua parte la proiecte internaționale în Europa și în lumea întreagă.
Eurodesk este o rețea europeană de informare dedicată integral furnizării de informații europene tinerilor și lucrătorilor de tineret. Reţeaua europeană este formată în prezent din 34 de centre naţionale Eurodesk care sprijină cei peste 1200 de multiplicatori în activitatea lor pentru a duce mai departe misiunea Eurodesk, şi anume aceea de a “sensibiliza /creşte gradul de conştientizare a tinerilor cu privire la oportunităţile de mobilitate şi de a-i încuraja să devină cetăţeni activi“.
Reţeaua dispune de un birou de coordonare cu sediul la Bruxelles, care asigură un flux constant şi actualizat de informaţii de la Comisia Europeană şi dezvoltă instrumente şi resurse pentru a ajuta tinerii şi lucrătorii de tineret să beneficieze de oportunităţile pe care le oferă Europa.
De asemenea, reţeaua Eurodesk este recunoscută ca structură-suport pentru programul Erasmus+ (2014-2020), programul european pentru educaţie, formare, tineret şi sport şi are o strânsă colaborare cu Agenţiile Naţionale Erasmus+ din toată Europa. În România, Eurodesk funcţionează în cadrul ANPCDEFP (Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi formării Profesionale) – Agenţia Naţională Erasmus+ din România. La rândul ei, ANPCDEPF – prin Serviciul Eurodesk – urmăreşte colaborarea cu Direcțiile Județene de Tineret și Sport și cu Inspectoratele Școlare Judeţene din România, care - prin domeniul lor de activitate şi reprezentativitatea pe care o au la nivel local - sunt actori importanți și potriviţi pentru îndeplinirea rolului de multiplicator Eurodesk.
După ce, în 27 octombrie 2016 primul eveniment de multiplicare a fost organizat la Liceul cu Program Sportiv Bistrița în cadrul companiei Time To Move, pentru elevii din Bistrița, Prundu Bîrgăului, Teaca și Lechința, săptămâna 14 – 18 noiembrie 2016 a fost dedicată tinerilor ce studiază în zona orașului Năsăud.
Evenimentul de multiplicare intitulat "It's time for a change” ("Este timpul pentru o schimbare") a fost organizat, de inspectorul școlar pentru proiecte educaționale şi multiplicator Eurodesk - miercuri, 16 noiembrie, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș Bolyai, extensia Năsăud și vineri, 18 noiembrie, la Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud.
Tinerii, elevi și studenți au participat la o activitate de informare ce a avut drept scop conștientizarea cu privire la numeroasele oportunități de a merge în străinătate și de a lua parte la proiecte internaționale în Europa și în lumea întreagă. La cele două activități au participat 49 de studenți și 32 de elevi de clasa a XI-a și a XII-a de la Liceul Tehnologic Feldru, Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud, Colegiul Economic Năsăud și Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud.
Secțiunea de informare a evenimentului de multiplicare a fost urmată de o aplicație practică de explorare a site-ului Eurodesk (https://eurodesk.eu) și al Portalului european pentru tineret (https://europa.eu/youth/RO_ro), participanții împărtășindu-și apoi din informațiile aflate despre:
-
resursele online privind: studiu, voluntariat, stagii, călătorii, muncă.
-
ce înseamnă dialogul structurat și cum se pot implica pentru a contribui la definirea politicilor naționale și europene de tineret;
-
bazele de date cu oportunităţi de voluntariat și organizațiile acreditate pe SEV (Serviciul European de Voluntariat);
De asemenea, a fost prezentat filmul intitulat „Experiența unui beneficiar”, film în care un fost student Erasmus, care de mai bine de 3 ani activează ca voluntar într-o organizație la nivel internațional, împărtățește din experiența trăită.
Evenimente similare vor fi organizate în perioada următoare în orașele Beclean și Singeorz Băi pentru elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Beclean, Liceul Tehnologic Agricol Beclean și Liceul „Ion Caian Romanul” Căinau Mic, respectiv pentru elevii de la Liceul Teoretic ”Solomon Haliță” Sîngeorz-Băi și Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru.
Ioan Ioja,
Inspectror școlar pentru proiecte educaționale,
Multiplicator Eurodesk