Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  36 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Emoționantă întâlnire cu istoria, la Maieru

02/02/2018 08:42:32 Cristina MILEA  
„Cel care a condus delegația din Maieru la Alba-Iulia, pe 1 decembrie 1918, a fost Constantin Partene”, a povestit elevilor și profesorilor scriitorul Icu Crăciun, moderatorul unei emoționante întâlniri organizate de Biblioteca Județeană „George Coșbuc”. „Este o filă de istorie locală pe care elevii nu o regăsesc în manuale”...

Numeroși elevi și profesori de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru au participat miercuri, 31 ianuarie, în sala festivă a școlii, la prima întâlnire organizată în acest an de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, cu tema „Cărțile și cântecele Marii Uniri”.

Despre cum a fost pregătit momentul de la 1 Decembrie 1918 în județul Bistrița-Năsăud a vorbit cercetătorul Adrian Onofreiu, de la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, care a evocat demersurile de constituire a gărzilor naționale, ca și alegerile delegaților pentru Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia. „Sfatul Național Român din Maieru, Comitatul Bistrița-Năsăud, încredințează pe președintele său, domnul Iulian Ciorma, ca în numele poporului din comună, să ia parte la Adunarea Națională ce se va ținea la Alba-Iulia la 1 decembrie 1918, pe stil nou și, în numele și la dorința acestui popor, să-și deie votul cu cei mulți pentru binele și bunul viitor al neamului”, se arăta în Credenționalul emis de organismul local din Maieru la 29 noiembrie 1918.

Cel care a condus delegația măiereană la Alba-Iulia, pe 1 decembrie 1918 a fost Constantin Partene”, a spus și prof. Icu Crăciun, moderatorul întâlnirii, subliniind că este o filă de istorie locală pe care elevii nu o regăsesc în manuale.

După documente, au urmat cărțile, despre care a vorbit scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud: „Ideea noastră, promovată prin acest proiect cultural, este de a resuscita interesul pentru istoria României și pentru acest mare eveniment care a fost Unirea. Și nu a fost numai o unire între Transilvania și Regat, ci au mai venit în această Unire și Bucovina și Basarabia, și astfel s-a făcut acea Românie Mare despre care vorbește atât de frumos Lucian Blaga, într-o carte extraordinară pe care v-o recomand și care se numește „Hronicul și cântecul vârstelor”. V-am vorbit despre Blaga pentru că el este scriitorul care va deschide cu adevărat cultura transilvăneană către Regat, cu acel volum de poezii din 1919, Poemele luminii”, a mai spus Ioan Pintea.

Directorul bibliotecii județene le-a prezentat elevilor, rând pe rând, câteva dintre cărțile care „vorbesc” despre Marea Unire: „Istoria Transilvaniei” (Ioan-Aurel Pop, I. Bolovan, editura Școala Ardeleană 2016), „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” (I. Țurcanu, M. Papuc, Ed. Știința, Chișinău 2017), „Ion Breazu – Literatura Transilvaniei” (Ed. Casa Școalelor 1944), „O istorie sinceră a poporului român” (F. Constantiniu, Editura Enciclopedică 2011), „Sextil Pușcariu – Memorii” (Ed. Minerva 1978), „Iancu Flondor, Bucovina și România Mare. Documente și scrisori” (Ed. Humanitas 2017) și „O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” (N. Djuvara, Ed. Humanitas 2002).

Sunt cărți pe care, dacă începi să le citești, nu le mai lași din mână!”, le-a spus Ioan Pintea elevilor.

A urmat un moment muzical în care cei prezenți au cântat cu multă însuflețire „Treceți batalioane române Carpații” și „Hai să-ntindem Hora Mare”, împreună cu Florin Săsărman.

A fost foarte interesantă această întâlnire cu cărțile, despre Transilvania, Basarabia... dar și pentru că este legat de istoria locală”, a  remarcat Alex, unul dintre elevii participanți, în timp ce Samuel a mărturisit că a aflat multe lucruri „despre implicarea scriitorilor în Marea Unire”, Rebeca a „văzut cărți pe care aș vrea să le citesc. Categoric, mă interesează ce s-a întâmplat acum 100 de ani, la Unire!”, iar Maria a fost cucerită de muzică: „Mie mi-a plăcut cel mai mult partea interactivă, cu cântecele despre Marea Unire! Eu nu am mai ascultat cântecele acestea...”.

Am rămas chiar impresionat de acest eveniment, desfășurat într-o atmosferă foarte plăcută, o adevărată oră de istorie. Mulțumim Bibliotecii Județene și vă mai așteptăm să marcăm Centenarul Unirii și cu altă ocazie, la Maieru”, a spus și prof. Ioan Bindea, director adjunct al Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va susține întâlniri pe tema „Cărțile și cântecele Marii Uniri” pe parcursul întregului an 2018, în mai multe localități ale județului, precizează reprezentanții instituției.

1968 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro