Muzica – rugăciunea care se spune singură, arta de a gândi cu sunete şi una dintre puţinele desfătări permise sufletului în onoarea lui Dumnezeu – a reuşit să aline bătrâneţea şi singurătatea persoanelor în vârstă găzduite de Centrul „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Cuşma.
Un emoţionant recital de fanfară a umplut de bucurie, zilele trecute, Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Cuşma.
Aici au poposit membrii Fanfarei „Harmonie” de la Forumul German din Bistriţa, însoţiţi de Thomas Hartig şi profesorul dirijor Cornel Moldovan.
Spre încântarea şi mulţumirea domnului Dedean, directorul centrului rezidenţial, fanfara Harmonie a reuşit să alunge tristeţea şi singurătatea celor mai în vârstă care locuiesc aici.
Forumul Democrat German din Bistrița este printre puţinele instituţii ale minorităţii germane care are o fanfară proprie. Ea a fost înfiinţată la iniţiativa directorului executiv Thomas Hartig, pe 1 octombrie 2005, fiind alcătuită din diferiţi muzicieni din oraş şi din jurul Bistriţei.
Fanfara „Harmonie” este condusă de un dirijor profesionist, iar din repertoriul muzicienilor fac parte valsuri, polci, marşuri, coraluri etc. Fanfara Forumului German participă cu regularitate la diferite manifestări culturale din judeţ şi ţară, printre care pot fi amintite Târgul de Paşte al Saşilor, Serbarea Câmpenească din Teaca, Festivalul Fanfarelor din Bistriţa, Festivalul Medieval din Bistriţa sau Întrunirea Saşilor de Pretutindeni din Biertan. Repetiţiile celor care cântă în fanfară au loc în fiecare luni de la ora 18 la 20, iar cei interesaţi să facă parte din această fanfară pot lua legătura cu Forumul German.
Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice „Sfinții Ioachim și Ana” din localiatea Cușma, comuna Livezile, a fost inaugurat oficial în octombrie 2014, cu participarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei, fiind unul dintre puţinele centre dotate la standarde europene, oferind servicii de înaltă calitate persoanelor vârstnice. Construcția a fost realizată în baza unui proiect european și dotată conform standardelor în vigoare, de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistrița-Năsăud. Clădirea este alcătuită din 20 de camere cu câte două paturi fiecare, baie proprie, lift, bucătărie, sală de mese, sală de club, cabinet de asistență medicală, capelă și spațiu exterior de recreere.