România participă cu un stand și un amplu program de evenimente la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, al doilea, ca importanţă, în Germania, iar printre scriitorii invitaţi care au fost recomandaţi spre traducere în spaţiul literar german, se află şi un scriitor din Bistriţa şi o scriitoare din Sîngeorz-Băi!
„Filip Florian a prezentat ieri, în cadrul Leipziger Buchmesse, doi scriitori pe care mizează și pe care îi recomandă spre traducere în spațiul german. Deși Dan Coman se vede pe sine mai curând poet decât prozator, volumul propus a fost «Parohia», carte de graniță între genuri sau, altfel, roman cu un puternic fond poetic. Adina Rosetti a fost prezentă, de asemenea, cu un roman, «Deadline»” - anunţă scriitoarea Ioana Nicolaie din Sîngeorz Băi, prezentă până acum de câteva ori la Bistriţa, alături de soţul ei, Mircea Cărtărescu.
Iubitorii de literatură din Bistriţa au avut ocazia, de altfel, să-i întâlnească la Bistriţa şi pe Filip Florian, şi pe Adina Rosetti:
Un dinamovist fanatic dezvăluie: Este o crimă culturală...!
CUCERITOR: Domnişoara Poimâine şi-a făcut de cap la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” (FOTO/VIDEO)
„Cu Dan Coman. Ne-am întâlnit prima dată la liceu când am făcut un fel de cenaclu al nostru, cred că se numea «Hieroglifa» -ce nume original :) - la care mai venea, printre alții, și Florin Partene. Eu am mers la Litere în București, ei au făcut Filosofie la Cluj. Apoi am scris cărți. Zilele astea ne-am întâlnit la Leipziger Buchmesse. Ar mai fi de spus doar că părinții noștri aproape că locuiesc pe aceeași stradă...” - mărturiseşte Ioana Nicolaie, care a participat la Târgul Internaţional din Leipzig la o masă rotundă dedicată literaturii pentru copii și tineret.
România participă cu un stand și un amplu program de evenimente la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, care se desfășoară în perioada 23-26 martie - precizează Agerpres. Pentru a aduce cât mai bine în atenția cititorilor germani literatura română tânără, organizatorii au conceput un format special de eveniment: „Disco Titanic: Literatura Română Tânără”, un proiect prin care trei scriitori români contemporani consacrați — Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Filip Florian — recomandă, fiecare, câte doi autori români necunoscuți în spațiul literar german.
Pe lista acestora din urmă se află nume precum T.O. Bobe, Simona Sora, M. Duțescu, Radu Pavel Gheo, Adina Rosetti și Dan Coman. Programul evenimentelor este completat de două mese rotunde pe teme de istorie și cultură, precum și de evenimente dedicate unor autori români traduși deja în limba germană (Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Filip Florina, Daniel Bănulescu sau Alexandru Ecovoiu).
Foto: Facebook