Cu puţin înainte de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, un tulburător roman memorialistic scris de un autor din Bistriţa a primit recunoaşterea şi aplauzele ministrului Culturii – într-o seară de gală extraordinară desfăşurată la Teatrul Odeon din Bucureşti. Nu a fost singurul bistriţean premiat:
Premiul prestigioasei reviste Observator cultural decernat luni seară în atmosfera de gală oferită de Teatrul Odeon – la categoria Memorialistică – a fost decernat scriitoarei Ana Dragu – pentru cartea "Mâini cuminţi. Copilul meu autist", publicat de Editura Polirom.
„Ana Dragu ne invită să descoperim lumea încă nedeplin înțeleasă a celor care suferă de autism, dar să ne apropiem de această carte și pentru valoarea ei literară”, scriu organizatorii premiilor la care a participat inclusiv ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
Mai multe despre cartea Anei Dragu puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:
Singurul autor din Bistriţa la Bookfest: „Iohannis? Nu l-am prins, nu ne-a interesat...”
OAMENI din Bistriţa-Năsăud: astăzi – Ana Dragu „Sunt doar disperată şi, sper, ca orice disperat, foarte puternică...”
VIDEO Poveşti fabuloase: când insuportabilul devine miraculos... Cu Ana Dragu...
Câștigătorul la categoria Poezie este Ştefan Manasia, pentru volumul „Cerul senin", publicat de Editura Charmides. De altfel, pe Ştefan Manasia bistriţenii au avut ocazia să-l asculte şi să-l întâlnească la Festivalul „Poezia e la Bistriţa”.
Traducătorul pe care revista Observator Cultural l-a omagiat zilele trecute, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural este Dinu Flămând - cel care, poet, înainte de toate, a traspus în limba română operele unor scriitori esenţiali din spaţii literare diverse, semnând traduceri din limbile franceză, spaniolă, italiană şi portugheză.
Lui îi datorăm versiunile în limba română ale unor mari scrieri de Fernando Pessoa (Cartea neliniştirii, Opera poetică, Cronica vieţii care trece, în colaborare cu Micaela Ghiţescu, Ultimatum şi alte manifeste precum şi antologia de proze poliţiste, Quaresma, descifrator. Dintre traducerile recente, amintim Inima inimii de António Lobo Antunes, Nu există lumină pură de Pablo Neruda, Maşina timpului şi alte poeme de Carlos Drummond de Andrade
Laureata Premiului „Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia la Gala Premiilor Observator cultural 2016 este poeta Angela Marinescu („Scrisul este trupul meu pe cale de dispariție. Scrisul meu este trup. Scrisul meu este trupul meu și invers. Când scriu, sunt. Scrisul meu e revelația trupului meu") pentru Operele Complete (volumul I, II, III) publicate tot la Editura Charmides din Bistriţa.
Pentru prima oară, în cadrul Galei Observator cultural, din dorința de a oferi o voce elevilor pasionați de literatură și de a încuraja lectura în rândul tinerilor - liceenii unor colegii de prestigiu din Bucureşti au avut ocazia să voteze la secţiunea Proză, iar alegerea lor a fost „Moartea lui Siegfried" de Octavian Soviany - un alt scriitor pe care bistriţenii au avut ocazia să-l cunoască la Festivalul Poezia e la Bistriţa, anul trecut.
Laureații la categoria Proză sunt Mircea Cărtărescu, pentru romanul „Solenoid", lansat şi la Bistriţa, la începutul lunii februarie și Daniel Vighi, pentru volumul „Trilogia Corso", publicat de Editura Cartea Românească.
Foto: Andrei Păcuraru @ Observator Cultural