Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  15 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Direct de la Paris, Bonjour Bistrița!

30/11/2017 15:12:24  
Au făcut acest efort de-a lungul anilor, pentru că „numai astfel te poți face cunoscut în lume. Poți fi oricât de bun. Dacă rămîi doar acasă nu te vede nimeni, nu te cunoaște nimeni...”, a subliniat prof. dr. Dorel Cosma, ieri, în cadrul întâlnirii cu poeții francezi la Festivalul „Liviu Rebreanu”.

29 noiembrie, „Cărți și reviste”, la Festivalul internațional de teatru și literatură „Liviu Rebreanu”, Bistrița - ediția a XIII-a, partea a II-a, adică întâlnirea membrilor „Conexiunilor literare” cu arta și literatura de pe malurile Senei.

I-am revăzut pe prietenii noștri dragi Joël Conte - poet, scriitor, eseist și președinte al Asociației Rencontres Européennes-Europoésie, Marieva Sol, poetă, artist plastic cu galerie proprie de artă, Michèle Lux, poetă, pictoriță și conducătoare de cenaclu și François Fournet, realizator a 4 emisiuni radiofonice cu și despre poezie franceză, francofonă și chiar română, poet și actor de excepție. A realizat anul trecut, pe calea undelor o emisiune duplex unică – Paris-Bistrița – dialog între poeți, artiști și oameni de cultură.

Sunt prieteni adevărați ai României, ai Bistriței. Joël Conte revine la Bistrița pentru a patra oară, dacă nu mă înșel. Poeți și artiști bistrițeni au descins la Paris, ca acasă, grație acestei frumoase legături de suflet creată prin intermediul latinității, pe calea francofoniei, ca stare și punte de interconexiune, firește, prin intermediul limbii lui Paul Verlaine.

S-au făcut confesiuni adevărate. S-au rostit versuri de suflet. A fost un moment de mare satisfacție. Suntem în Europa! Suntem Europeni! Indiferent de ce spun, sau insinuează perfid, delatorii „intelighenției” românești. Au demonstrat-o din plin acești 4 muschetari ai culturii și literaturii franceze.

Aș mai sublinia două aspecte. Primul: s-au dat și împărțit premii de-o parte și de alta. Dorel Cosma, ca dinamizator și susținător constant al tuturor acțiunilor comune, a primit o diplomă și o medalie numerotată cu o reproducere în miniatură a unei efigii de Rodin; Victoria Fătu-Nalațiu, poetă și pictoriță a fost premiată cu Diploma Francofoniei și i-a fost înmânată o altă medalie numerotată de mare valoare.

„Conexiunile literare” au premiat delegația franceză cu Certificate de excelență, plus medalia aurită, în efigie cu chipul lui Liviu Rebreanu.

Al doilea aspect semnificativ e declarația prof. dr. Dorel Cosma: „Am făcut acest efort de-a lungul anilor, cu cei din Franța, de la Paris, cu cei din Germania, SUA și Canada pentru că numai astfel te poți face cunoscut în lume. Poți fi oricât de bun. Dacă rămîi doar acasă nu te vede nimeni, nu te cunoaște nimeni ! Premiile ce mi s-au înmânat aparțin tuturor celor ce s-au implicat direct în aceste acțiuni, din cadrul „Conexiunilor”, Elena M. Cîmpan, Menuț Maximinian, Zorin Diaconescu și mulți, mulți alții. Azi, fără exagerare, Bistrița este cunoscută și recunoscută, din multe privințe, mai bine decât Bucureștiul. Nu e meritul meu, ci al tuturor acestor colegi ce au înțeles că trebuie făcut un asemenea efort, nu pentru prezent, ci pentru generațiile ce vin după noi!”.

La final i-am explicat lui Joël CONTE că mulți dintre cititorii ziarului nostru online – Bistriteanul.ro sunt francofoni, iubitori de poezie și muzică franceză. A fost amabil și v-a făcut o dedicație: „Pentru cititorii Bistrițeanul.ro cu toată prietenia, de la Paris” – și s-a semnat, precizând „poet” ceea ce este indubitabil. Merci Joël...!

Mircea Seleușan-Bătrânu

1996 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro