Au făcut acest efort de-a lungul anilor, pentru că „numai astfel te poți face cunoscut în lume. Poți fi oricât de bun. Dacă rămîi doar acasă nu te vede nimeni, nu te cunoaște nimeni...”, a subliniat prof. dr. Dorel Cosma, ieri, în cadrul întâlnirii cu poeții francezi la Festivalul „Liviu Rebreanu”.
29 noiembrie, „Cărți și reviste”, la Festivalul internațional de teatru și literatură „Liviu Rebreanu”, Bistrița - ediția a XIII-a, partea a II-a, adică întâlnirea membrilor „Conexiunilor literare” cu arta și literatura de pe malurile Senei.
I-am revăzut pe prietenii noștri dragi Joël Conte - poet, scriitor, eseist și președinte al Asociației Rencontres Européennes-Europoésie, Marieva Sol, poetă, artist plastic cu galerie proprie de artă, Michèle Lux, poetă, pictoriță și conducătoare de cenaclu și François Fournet, realizator a 4 emisiuni radiofonice cu și despre poezie franceză, francofonă și chiar română, poet și actor de excepție. A realizat anul trecut, pe calea undelor o emisiune duplex unică – Paris-Bistrița – dialog între poeți, artiști și oameni de cultură.
Sunt prieteni adevărați ai României, ai Bistriței. Joël Conte revine la Bistrița pentru a patra oară, dacă nu mă înșel. Poeți și artiști bistrițeni au descins la Paris, ca acasă, grație acestei frumoase legături de suflet creată prin intermediul latinității, pe calea francofoniei, ca stare și punte de interconexiune, firește, prin intermediul limbii lui Paul Verlaine.
S-au făcut confesiuni adevărate. S-au rostit versuri de suflet. A fost un moment de mare satisfacție. Suntem în Europa! Suntem Europeni! Indiferent de ce spun, sau insinuează perfid, delatorii „intelighenției” românești. Au demonstrat-o din plin acești 4 muschetari ai culturii și literaturii franceze.
Aș mai sublinia două aspecte. Primul: s-au dat și împărțit premii de-o parte și de alta. Dorel Cosma, ca dinamizator și susținător constant al tuturor acțiunilor comune, a primit o diplomă și o medalie numerotată cu o reproducere în miniatură a unei efigii de Rodin; Victoria Fătu-Nalațiu, poetă și pictoriță a fost premiată cu Diploma Francofoniei și i-a fost înmânată o altă medalie numerotată de mare valoare.
„Conexiunile literare” au premiat delegația franceză cu Certificate de excelență, plus medalia aurită, în efigie cu chipul lui Liviu Rebreanu.
Al doilea aspect semnificativ e declarația prof. dr. Dorel Cosma: „Am făcut acest efort de-a lungul anilor, cu cei din Franța, de la Paris, cu cei din Germania, SUA și Canada pentru că numai astfel te poți face cunoscut în lume. Poți fi oricât de bun. Dacă rămîi doar acasă nu te vede nimeni, nu te cunoaște nimeni ! Premiile ce mi s-au înmânat aparțin tuturor celor ce s-au implicat direct în aceste acțiuni, din cadrul „Conexiunilor”, Elena M. Cîmpan, Menuț Maximinian, Zorin Diaconescu și mulți, mulți alții. Azi, fără exagerare, Bistrița este cunoscută și recunoscută, din multe privințe, mai bine decât Bucureștiul. Nu e meritul meu, ci al tuturor acestor colegi ce au înțeles că trebuie făcut un asemenea efort, nu pentru prezent, ci pentru generațiile ce vin după noi!”.
La final i-am explicat lui Joël CONTE că mulți dintre cititorii ziarului nostru online – Bistriteanul.ro sunt francofoni, iubitori de poezie și muzică franceză. A fost amabil și v-a făcut o dedicație: „Pentru cititorii Bistrițeanul.ro cu toată prietenia, de la Paris” – și s-a semnat, precizând „poet” ceea ce este indubitabil. Merci Joël...!
Mircea Seleușan-Bătrânu