Festivalul folcloric „La Oglindă” s-a încheiat în această dimineaţă la Bistriţa şi s-a derulat într-o formulă inedită. Organizatorii nu au pus accent pe clasificarea de dragul premiilor şi a ierarhiilor, ci pe cultivarea interesului, a preocupărilor şi a activităţii oneste pentru promovarea tezaurului numit tradiţie şi cultură popular românească.
Festivalul dansului şi cântecului popular „La Oglindă” al formaţiilor folclorice de la cercurile militare din Ministerul Apărării Naţionale s-a desfăşurat în perioada 21 - 23 iulie 2016 şi a fost organizat de către Secţia Educaţie a Statului Major General, Brigada 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN” şi Cercul militar Bistriţa.
Ajuns la a VII-a ediţie, festivalul dedicat dragostei de neam şi ţară a adunat formaţii artistice din garnizoanele Iaşi, Galaţi, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Brad, Buzău, Târgovişte, Ploieşti, Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş, Oradea, Braşov şi Bistriţa.
Scopul festivalului a fost de a dezvolta preocuparea cercurilor militare ca instituţii de cultură ale armatei şi păstrarea tradiţiilor folclorice ale poporului român. Prima activitate de acest gen a avut loc în urmă cu şapte ani, iar de atunci formaţiile cercurilor militare se adună anual la Bistriţa pentru a cinsti tradiţiile predecesorilor.
Prin activitatea lor, cercurile militare luptă cu mijloace specifice, paşnice, pe frontul de apărare al demnităţii şi onoarei înaintaşilor. S-a remarcat continuitatea participării la toate cele şapte ediţii ale festivalului, a formaţiilor artistice din garnizoanele Iaşi, Galaţi, Zalău, Buzău, Târgovişte, Ploieşti, Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş, Oradea, Braşov şi Bistriţa.
Salutăm prezenţa pentru prima dată la festival a cercurilor militare din garnizoanele Râmnicu Vâlcea şi Brad, dorindu-le totodată succes în promovarea tradiţiilor zonelor pe care le reprezintă şi participarea la cât mai multe ediţii ale manifestării artistice organizate în garnizoana Bistriţa.
Programul a debutat joi, 21 iulie, cu întâlnirea şefilor cercurilor militare la Cercul militar Bistriţa, unde au fost stabilite detaliile organizatorice. Tot în aceeaşi zi, de la orele 11:00, în sala George Coşbuc a cercului militar a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură „Tradiţie şi modernism în judeţul Bistriţa - Năsăud” organizat de cercurile de pictură şi de filatelie „Bisnumphila” şi un schimb de opinii privind concluziile, modalităţile şi direcţiile de acţiune rezultate din experienţa acumulată în ediţiile precedente ale festivalului.
A doua zi de festival a debutat vineri, 22 iulie, orele 11:00, cu parada portului popular desfăşurată pe Pietonalul Liviu Rebreanu, strada Albert Berger şi Parcul municipal, unde participanţii au defilat în frunte cu Muzica militară a garnizoanei Bistriţa.
La orele 11:30, lângă statuia poetului George Coşbuc, a avut loc deschiderea oficială a festivalului la care au participat reprezentanţii Statului Major General, ai Statului Major al Forţelor Terestre, ai Revistei Forţelor Terestre, renumitul interpret de muzică populară Alexandru Pugna, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Folclor - profesor dr. Dorel Cosma şi comandantul garnizoanei Bistriţa.
Cu această ocazie, participanţii la festival au primit diplome de excelenţă, diplome de participare şi alte distincţii.
Festivalul folcloric „La Oglindă” a avut o formulă de desfăşurare inedită, organizatorii nepunând accent pe clasificarea de dragul premiilor şi a ierarhiilor, ci pe cultivarea interesului, a preocupărilor şi a activităţii practice şi oneste pentru descoperirea, redescoperirea, descifrarea, păstrarea şi promovarea tezaurului numit tradiţie şi cultură popular românească, prin atragerea, instruirea şi promovarea tinerilor spre aceste comori pe cale de dispariţie.
„Ne mândrim că Bistriţa, de altfel una dintre capitalele folclorului românesc, a găzduit cu sprijinul armatei şi a celorlalţi organizatori un festival de asemenea profil” precizează într-un comunicat, ofiţerul cu Informarea şi Relaţiile Publice la U.M. 01331 Bistriţa, Locotenent-colonel Florin Apăfăian.