„Miza acestor versuri, a acestor idei sau acestor gânduri este, de fapt, părăsirea condiției de muritor a omului și întoarcerea la condiția de nemuritor. Deocamdată, doar în poezie!” a sintetizat poetul Alexandru Cristian Miloș, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, gazda unui eveniment cultural dedicat „Zilei Culturii Maghiare”:
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit evenimentul cultural dedicat „Zilei Culturii Maghiare” la Bistrița, marcată în fiecare an pe 22 ianuarie. Moderatoarea întâlnirii, desfășurată în Sala de conferințe „Gavril Scridon” a fost Gabriela Molnar, bibliotecară.
„Ziua Culturii Maghiare este sărbătorită din anul 1989 în România și are ca punct de pornire Imnul Naţional Maghiar „Isten áld meg a magyart”, care, conform unui manuscris de-al autorului Kölcsei Ferenc, a fost finalizat în această zi, în 22 ianuarie 1823. Manifestările aniversare sunt tot atâtea prilejuri de a da o mai mare atenţie tradiţiilor noastre milenare, rădăcinilor, identităţii noastre naţionale, pentru a le face cunoscute şi a transmite mai departe zestrea noastră materială şi spirituală”, a spus Gabriela Molnar.
Un cuvânt de bun venit le-a adresat participanților și scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”: „Avem aici, la biblioteca județeană, foarte multă carte în limba maghiară, din literatura clasică și istorie, dar avem și foarte multă carte contemporană în limba maghiară, pentru că avem cititori de toate vârstele în limba maghiară...”.
Un moment special din programul manifestării l-a constituit lansarea cărții lui Alexandru Cristian Miloș „Ascuns între stele - Rejtozve csillagok kozott”, Editura Solon, tradusă în limba maghiară de prof. Muzsi Anikó și ilustrată de artista Bianca Brici Kerekes.
Cartea a apărut bilingv, în limbile română și maghiară, fiind editată cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, prin Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.
„În calitatea mea de profesoară de limba română și de limba maghiară, poezia mi-a fost, întotdeauna, foarte apropiată și întotdeauna am vrut să îi introduc în frumusețea poeziei și pe elevii mei. Pe domnul Miloș îl cunosc de foarte multă vreme, dar, când i-am citit poeziile, am simțit o apropiere sufletească față de dânsul. M-au „lovit” imaginile din poezia sa și mi-am zis că, uneori, și eu privesc lucrurile așa și de aceea m-am angajat să traduc aceste poezii în limba maghiară”, a spus prof. Muzsi Anikó, vizibil emoționată.
Mare parte dintre lucrările care ilustrează cartea „Ascuns între stele” au fost expuse de Bianca Brici Kerekes cu această ocazie, iar despre expoziție a vorbit artisul plastic Diana Morar: „Ilustrarea unui text pentru un artist plastic reprezintă o provocare, fie că este vorba de ceva narativ, fie că este vorba de o poezie atât de profundă, pentru că trebuie să îi înțeleagă simbolurile și să intre în universul pe care poetul și l-a creat. Consider că munca Biancăi a fost și mai grea, pentru că ea a încercat să rezolve problema ilustrațiilor prin culoare. Cele 57 de lucrări care apar în carte creionează, subliniază și esențializează ideile autorului, cu multă sensibilitate și delicatețe...”.
„Miza acestor versuri, a acestor idei sau acestor gânduri este, de fapt, părăsirea condiției de muritor a omului și întoarcerea la condiția de nemuritor. Deocamdată, doar în poezie!”, a sintetizat poetul Alexandru Cristian Miloș.
Din poezia sa au recitat, apoi, elevii prof. Sztankovszki Zsuzsa, de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, după care a urmat un minirecital muzical oferit de elevi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda”, acompaniați de prof. corepetitor Cristian Lepădat.
Agreabila seară dedicată Zilei Culturii Maghiare s-a încheiat cu o sesiune de autografe și un moment de socializare, în holul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.