Despre Colibița ca și destinație turistică începe să se vorbească din ce în ce mai des în ultima vreme. Tot mai mulți sunt investitorii care găsesc atractivă Colibița, dar ca să ajungă aici, turiștii trebuie să se încumete să parcurgă un drum greu, care unde nu e rupt are sigur gropi imense, greu de trecut.
Construcţia de pensiuni şi cabane la Colibiţa a luat amploare în ultimii ani. Mulți bistrițeni și-au făcut aici case de vacanță unde să se refugieze pentru câteva zile. Pe de altă parte, câțiva oameni de afaceri au investit în pensiuni frumoase, cochete în care oferă condiții de cazare și masă bune, astfel încât tot mai des auzim vorbindu-se în ultima vreme de turism la Colibița.
Dar, pentru a avea turism și turiști, mai întâi de toate ai nevoie de un drum măcar practicabil, dacă nu bun. Ori aici, la acest capitol, se încurcă strategia turistică pentru că turistul așteptat la Colibița trebuie să aibă mult curaj și spirit de aventură ca să și ajungă la minunatul lac de acumulare ajuns destinație turistică.
De exemplu, tronsonul de drum cuprins între Prundu Bârgăului şi baraj nu a fost reabilitat de ani de zile, fiind peticite ocazional doar gropile apărute în asfalt. Dacă în iarna aceasta drumul era într-o stare destul de bună, după topirea zăpezii au „răsărit” zeci de gropi, carosabilul arătând întocmai ca-n expresia ”ca după război”.
Cei 5,5 kilometri de drum care au fost reabilitaţi şi modernizaţi de Consiliul Judeţean în mandatul lui Liviu Rusu (drumul de contur pe malul stâng al lacului Colibiţa), pentru care s-au cheltuit peste 5 milioane de lei, lasă și el de dorit. Pe unele porţiuni, asfaltul s-a rupt, iar „defecţiunile” au fost remediate. Mai exact, au fost "turnaţi" bolovani pe post de pietriș, iar zonele au fost semnalizate cu indicatoare pentru ca şoferii să încetinească la timp şi să nu-şi strice maşinile.
Şi drumul care duce spre Miţa este rupt pe o porţiune de câţiva metri, astfel că maşinile mici pot trece cu greu pe acolo. Localnicii, dar şi cei care au vile şi cabane la Colibiţa, se plâng de felul în care arată drumul şi cer ca autorităţile să intervină, în condiţiile în care an de an plătesc taxe şi impozite.
Primarul comunei Bistriţa-Bârgăului, Vasile Laba, a declarat pentru Bistriţeanul.ro că „drumul ce duce spre Colibiţa, de la intersecţia din Prund şi până la Miţa este drum judeţean, ţine de Consiliul Judeţean. Ei sunt cei care intervin pentru a-l reabilita, atunci când este cazul. Nu ţine de noi. Ştiu că sunt probleme pe câteva tronsoane, în special între Prund şi baraj, şi că în unele locuri s-a turnat pietriş. Până acum nu s-a putut interveni, a tot plouat...”
Primarul mai spune că încă din timpul mandatului lui Liviu Rusu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, se doreşte amenajarea unei pârtii de schi la Colibiţa, dar proiectul este și acum la stadiul de idee, nefiind nimic concret.
„Întâi avem nevoie de drumuri, apoi de pârtie de schi. Ca să ajungă la schi, turiştii au nevoie în primul rând de o cale de acces aşa cum ar trebui”, a mai completat Vasile Laba.
Aşadar, până când autorităţile vor avea fondurile necesare pentru a reabilita ca la carte drumul spre Colibiţa, dar şi cele din jurul lacului, turiştii vor trebui să mai aştepte, dar și cei care au investit în turism la Colibița.
Credeți că va deveni vreodată Colibița destinație turistică accesibilă?! Și dacă da, când sperați să se întâmple asta?