A moștenit livada de pruni de la bunica sa, a îngrijit-o și a întreținut-o de aproape 13 ani, a investit aici o mulțime de bani – pentru ca, în doar câteva ore, niște indivizi s-o distrugă și să-i facă praf munca. Este necazul unui bistrițean care și-a găsit zilele trecute livada distrusă: aproape un sfert din copaci erau tăiați și furați.
„Sunt 50 de ari de livadă de pruni la ieșirea din Viișoara, spre Sărata, lângă un service de dezmembrări auto. Trec pe-acolo cam o dată pe săptămână să verific și să mai fac unele lucrări, iar luni dimineața, în jurul orei 10:30, când am ajuns – m-am îngrozit. Din aproape 60 de pruni câți erau – vreo 20 erau tăiați și furați... Erau numai cioate... am sunat la Poliție, au fost foarte amabili și au venit la fața locului, au chemat apoi și o echipă operativă care a măsurat fiecare ciot, a făcut fotografii... Vom vedea ce se mai întâmplă, mi-au promis că mă țin la curent, dar, vă dați seama, paguba rămâne pagubă...”, s-a plâns cetățeanul care își estimează pierderile la suma de 5.000 de lei.
Se pare că nu este singurul în zonă care se confruntă cu asemenea hoții și distrugeri.
În zona respectivă oamenii se plâng că cetățenii romi din Sărata dau iama prin grădini și curți și le fură oamenilor cam tot ce apucă. „Nu putem acuza pe nimeni, dar îi bănuim pe țiganii din Sărata. Și anul trecut am pățit ceva similar, dar mi-au tăiat atunci doar doi pruni... am trecut cu vederea fapta, atunci, dar acum e prea de tot...”, ne-a mai spus proprietarul, dezamăgit.
„Biroul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud desfășoară o anchetă. Se fac cercetări pentru identificarea autorului sau a autorilor acestui furt, în urma unei plângeri depuse pe 11 decembrie”, a confirmat pentru Bistrițeanul.ro Diana Pintea, purtătorul de cuvânt al IPJ BN.
Întrebat dacă s-a gândit să folosească vreun sistem de protecție, proprietarul livezii nu s-a arătat foarte convins de utilitatea lor – temându-se că, dacă va împrejmui livada cu un gard, hoții îi vor fura și gardul, singura soluție fiind probabil să locuiască chiar acolo și să fie prezent în livadă în fiecare moment.
Polițiștii bistrițeni au transmis zilele trecute o avertizare referitoare la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor: în conformitate cu art. 2 din Legea nr. 333/ 2003 – Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare sau societăţile – indiferent de natura capitalului social – sunt obligate să asigure paza acestora.
Această obligație nu se aplică la persoanele fizice care au dreptul să decidă singure cum anume își păzesc bunurile – însă, pentru ca asemenea fapte să nu se mai repete, poate că nu ar strica câteva măsuri de protecție în plus și din partea cetățenilor din Bistrița.