Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  37 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Despre eroi și Marea Unire cu elevii din Braniștea

08/03/2018 10:15:36  
Câțiva dintre elevii școlii au venit îmbrăcați în straiele populare reprezentative pentru zona de jos a Someșului Mare, iar Ioana Săplăcan, de 10 ani, le-a prezentat oaspeților o carte scrisă de mână, „Omul de zăpadă”, într-un exemplar care circulă acum de la un coleg la altul, pentru a fi citită...

Proiectul „Cărțile și cântecele Marii Unirii”, derulat în acest an de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a prilejuit ieri o nouă întâlnire în județ, de data aceasta cu elevii și cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale din Braniștea.

Câțiva dintre elevii școlii au venit îmbrăcați în straiele populare reprezentative pentru zona de jos a Someșului Mare, în timp ce foarte talentata Maria Rus, elevă în clasa a VIII-a, a deschis manifestarea interpretând cântecul „Clopotul reîntregirii” (Ștefan Hrușcă/Adrian Păunescu), ca și alte cântece, naționale sau dedicate Zilei femeii.

Despre contextul istoric în care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 le-a vorbit celor prezenți prof. Marcel Seserman, șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, care a prezentat mai multe cărți, scrise de unele personalități, implicate sau martore ale evenimentelor din acea perioadă: gen. Henri Berthelot – Memorii și corespondență, 1916 – 1919; gen. Victor Petin – Drama României, 1916 – 1918, gen. Gheorghe Garoescu – Jurnal de front, vise de iubire, 14 august 1916 – 28 septembrie 1918 ș.a.

Marcel Seserman a prezentat și copia unui document mai puțin cunoscut, aparținând Parohiei Greco-catolice din Comuna Măluț (Măluțiu în document), redactat în anul 1922 de notarul Grigore Ilișiu, care descrie, printre altele, cum s-a constituit Garda Națională din localitate și nominalizează pe Gavrilă Cîmpan drept unul dintre cei care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

A urmat momentul dedicat cântecelor naționale istorice, în care elevii au arătat că știu să cânte Treceți batalioane române Carpații, Nu uita că ești român sau Hai să-ntindem Hora mare.

Această întâlnire a fost foarte interesantă, pentru că nu am mai văzut până acum un eveniment în care să ni se vorbească și să cântăm astfel despre Unire! Cântecele istorice sunt foarte frumoase și cred că voi încerca să citesc în acest an mai multe lucruri despre acea perioadă”, a mărturisit la final eleva Ioana Săplăcan, de 10 ani, care le-a prezentat oaspeților școlii o carte scrisă de mână, „Omul de zăpadă”, într-un exemplar care circulă acum de la un coleg la altul, pentru a fi citită.

A fost o acțiune deosebită, benefică pentru elevii școlii din Braniștea. Mulțumim Bibliotecii Județene pentru prezentarea făcută și suntem interesați și de alte acțiuni de acest gen, în anul Centenarului Marii Uniri. Și adresăm Bibliotecii Județene „George Coșbuc” invitația să vină cu Bibliobuzul și la școala noastră, cât mai curând!”, ne-a declarat prof. Valeria Săplăcan, directoarea Școlii Gimnaziale Braniștea.

La evenimentul desfășurat la școala din Braniștea a fost prezent și viceprimarul comunei, Cornel Săsărman: „Mă bucur că am asistat la un eveniment atât de impresionant și mi-aș dori ca asemenea evenimente să se poată organiza cât mai des în comuna noastră, nu doar la școală, ci și la căminele culturale din satele comunei. Pentru un public mai larg, căci eu cred că ceea ce am văzut aici ar prinde și la locuitorii, mai tineri sau vârstnici, din comună, să cânte și ei împreună cu dumneavoastră. Trebuie să nu-i uităm pe cei care s-au jertfit pentru Marea Unire: câți dintre noi am mai putea face așa ceva? Noi avem, în centrul comunei un Monument al eroilor din Primul Război Mondial!”, a recunoscut Cornel Săsărman.

Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va susține întâlnirile „Cărțile și cântecele Marii Uniri” pe parcursul întregului an 2018, în localitățile județului.

Florin Săsărman

1976 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro