Euforie totală de câteva zile pentru Daniel Georgiu, IT-istul care ne răsfaţă, în ultimii ani, cu o mulţime de descoperiri şi piese istorice pe care le scoate la Lumină cu ajutorul detectorului său de metale. „Este cea mai mare descoperire pe care am făcut-o! Încă nu îmi vine să cred...!”
„Ziua de joi mi-a adus probabil una dintre cele mai importante descoperiri de până acum, de când practic acest hobby!”, a anunţat în această seară Daniel Georgiu, pe blogul său, holland.ro, afirmând că specialiştii de la Muzeul Judeţean cred că există şanse să fie vorba despre mormântul unui răsboinic scit în zona respectivă.
„Este vorba de două frumoase obiecte din bronz găsite în apropiere de Bistriţa. Primul obiect este un mic cilindru de bronz cu o perforaţie longitudinală. Al doilea obiect lucrat tot din bronz, este o piesă în formă de cruce, care avea pe una din feţe frumoase reprezentări de animale în relief. În locul unde am găsit al doilea obiect, am observat urme de arsură şi bănuind vechimea însemnată a piesei, am urmat procedura de marcare a zonei şi protejarea descoperirii prin sistarea detecţiei”, mai povesteşte Daniel Georgiu pe blogul său.
Conform procedurii, pasionatul căutător de obiecte istorice i-a anunţat pe arheologii din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi a predat cele două obiecte la Direcţia pentru Cultură care se ocupă de patrimoniu.
Curiozitatea însă nu i-a dat pace, iar bănuiala că a descoperit câteva piese de excepţie a fost confirmată de cercetătorul dr. George Marinescu, de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud: „Piesa descoperită este o aplică de tolbă de tip scitic, fiind un exemplar caracteristic al artei stepelor, decorată în relief cu motive zoomorfe din fauna sălbatică, motive iconografice caracteristice popoarelor nomade şi seminomade.
Aplica de tolbă este o piesă cu rol funcţional şi simbolic care, alături de pumnalul scurt de luptă (akinakes), definesc războinicul scit. Aplica se încadrează la sfârşitul primei epoci a fierului, iar pe baza ornamentului şi a tipologiei, se poate data mai precis în a doua jumătate a sec. VII – prima jumătate a secolului VI înainte de Christos...”, a declarat dr. George Marinescu.
Şi cum despre sciți ştia foarte puţine, Daniel Georgiu a întrebat cine au fost sciții și cum au influențat cu prezenţa lor civilizaţia din Ardeal. A aflat că sciţii au reprezentat unul dintre cele mai importante popoare ale antichităţii, au constituit în secolele VI-IV un regat puternic în nordul Mării Negre, având relaţii comerciale atât cu Grecia, cât şi cu Imperiul Persan.
„Despre sciți sunt şi primele date istorice scrise de Herodot, care descrie campania regelui persan Darius I din 514-512 înainte de Christos, împotriva sciţilor din nordul Mării Negre. Sciţii au rămas în istorie prin stilul lor de luptă în care excelau prin călăreţi şi arcaşi foarte buni, dar şi prin celebrele amazoane (războinice scite) despre care aminteşte şi părintele istoriei...”, a mai declarat dr. George Marinescu.
Descoperirea de excepţie făcută de Daniel Georgiu are nevoie, însă, de o confirmare şi o aprofundare în teren a acestor prime informaţii, lucru care se poate realiza doar printr-o cercetare arheologică de specialitate, care să lămurească dacă această descoperire este una izolată sau provine dintr-un mormânt, eventual o necropolă mai extinsă.