Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  93 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Descoperire SENZAŢIONALĂ în apropiere de Bistriţa!

18/04/2017 19:26:56 Ioana BRADEA  
Euforie totală de câteva zile pentru Daniel Georgiu, IT-istul care ne răsfaţă, în ultimii ani, cu o mulţime de descoperiri şi piese istorice pe care le scoate la Lumină cu ajutorul detectorului său de metale. „Este cea mai mare descoperire pe care am făcut-o! Încă nu îmi vine să cred...!”

Ziua de joi mi-a adus probabil una dintre cele mai importante descoperiri de până acum, de când practic acest hobby!”, a anunţat în această seară Daniel Georgiu, pe blogul său, holland.ro, afirmând că specialiştii de la Muzeul Judeţean cred că există şanse să fie vorba despre mormântul unui răsboinic scit în zona respectivă.

Este vorba de două frumoase obiecte din bronz găsite în apropiere de Bistriţa. Primul obiect este un mic cilindru de bronz cu o perforaţie longitudinală. Al doilea obiect lucrat tot din bronz, este o piesă în formă de cruce, care avea pe una din feţe frumoase reprezentări de animale în relief. În locul unde am găsit al doilea obiect, am observat urme de arsură şi bănuind vechimea însemnată a piesei, am urmat procedura de marcare a zonei şi protejarea descoperirii prin sistarea detecţiei”, mai  povesteşte Daniel Georgiu pe blogul său.

Conform procedurii, pasionatul căutător de obiecte istorice i-a anunţat pe arheologii din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi a predat cele două obiecte la Direcţia pentru Cultură care se ocupă de patrimoniu.

Curiozitatea însă nu i-a dat pace, iar bănuiala că a descoperit câteva piese de excepţie a fost confirmată de cercetătorul dr. George Marinescu, de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud: „Piesa descoperită este o aplică de tolbă de tip scitic, fiind un exemplar caracteristic al artei stepelor, decorată în relief cu motive zoomorfe din fauna sălbatică, motive iconografice caracteristice popoarelor nomade şi seminomade.

Aplica de tolbă este o piesă cu rol funcţional şi simbolic care, alături de pumnalul scurt de luptă (akinakes), definesc războinicul scit. Aplica se încadrează la sfârşitul primei epoci a fierului, iar pe baza ornamentului şi a tipologiei, se poate data mai precis în a doua jumătate a sec. VII – prima jumătate a secolului VI înainte de Christos...”, a declarat dr. George Marinescu.

Şi cum despre sciți ştia foarte puţine, Daniel Georgiu a întrebat cine au fost sciții și cum au influențat cu prezenţa lor civilizaţia din Ardeal. A aflat că sciţii au reprezentat unul dintre cele mai importante popoare ale antichităţii, au constituit în secolele VI-IV un regat puternic în nordul Mării Negre, având relaţii comerciale atât cu Grecia, cât şi cu Imperiul Persan.

Despre sciți sunt şi primele date istorice scrise de Herodot, care descrie campania regelui persan Darius I din 514-512 înainte de Christos, împotriva sciţilor din nordul Mării Negre. Sciţii au rămas în istorie prin stilul lor de luptă în care excelau prin călăreţi şi arcaşi foarte buni, dar şi prin celebrele amazoane (războinice scite) despre care aminteşte şi părintele istoriei...”, a mai declarat dr. George Marinescu.

Descoperirea de excepţie făcută de Daniel Georgiu are nevoie, însă, de o confirmare şi o aprofundare în teren a acestor prime informaţii, lucru care se poate realiza doar printr-o cercetare arheologică de specialitate, care să lămurească dacă această descoperire este una izolată sau provine dintr-un mormânt, eventual o necropolă mai extinsă.

17127 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro