Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  45 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO. De admirat, la Sîngeorz-Băi: O femeie de o frumuseţe orbitoare şi un talent ieşit din comun

26/06/2017 10:52:46  
S-a născut în 1890 în Mărişelu, s-a căsătorit la nici 15 ani cu un funcţionar superior de la Banca "Coroana” din Bistriţa, şi-a expus primele tablouri la Castelul Banffy din Cluj, iar pe francezi i-a dat peste cap cu „temperamentul vibrant”, „timbrul de soprană” şi „vocea de cristal”. Tablourile ei pot fi admirate acum la Sîngeorz-Băi:

Iubitorii de frumos au avut parte, zilele trecute, de încă o seară de neuitat, la Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi. În cadrul proiectului „Formă și dialog” a fost (re)adus în cotidian un nume mai puțin cunoscut, dar care va avea ecou pentru posteritate: ILEANA ANTONU.

Principalul „vinovat” pentru organizarea acestei expoziții retrospective este artistul Maxim Dumitraș, cel care a restaurat o parte însemnată din lucrările artistei, aflate în custodia Casei Orășenești de Cultură din Sîngeorz- Băi, lucrări pe care aceasta le-a donat, prin testament, orașului în care și-a petrecut ultimii ani din viață. Alte lucrări și documente se află în colecții particulare, la Muzeul Grăniceresc din Năsăud sau la Direcția Județeană a Arhivelor Statului Bistrița-Năsăud.

După o succintă prezentare a programului serii, făcută de profesorul Icu Crăciun, cei prezenți au putut admira expoziția omagială, care s-a încadrat în „Forma” întâlnirii și care a fost detaliată de Vasile Duda, critic de artă. Partea de „Dialog” a aparținut doctorului în istorie Lucian Vaida, directorul Muzeului Grăniceresc din Năsăud și profesorului de Limba și literatura română Icu Crăciun, care au prezentat aspecte din viața și opera artistei, cuprinse într-un album retrospectiv intitulat ILEANA ANTONU (Bistrița, 2016), publicat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița–Năsăud, al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, al Muzeului de Artă Comparată Sîngeorz-Băi și al Primăriei Sîngeorz-Băi.

„Născută în 1890 în Mărişelu, Ileana Antonu se căsătoreşte la nici 15 ani cu Emil Chiffa, funcţionar superior la Banca «Coroana» din Bistriţa, dar şi un apreciat ziarist, poet şi muzician. Încă de mică, Ileana este atrasă de pictură, urmând o şcoală primară în Bistriţa, unde ia lecţii de pictură de la Iosef Humplik, un pictor şi sculptor vienez.

În 1920 Ileana se mută cu soţul său în Cluj-Napoca, unde îşi continuă studiile de pictură. Tot în această perioadă Ileana începe să studieze şi muzica. Repertoriul abordat de bistriţeancă era unul extrem de variat, apelând atât la creaţia românească, cultă sau de inspiraţie populară, cât şi la muzica universală.

În tot acest timp însă, Ileana Antonu nu abandonează pictura, prima sa expoziţie având loc în anul 1924, la Castelul Banffy din Cluj, urmând ca a doua expoziţie să aibă loc trei ani mai târziu.

Talentele de necontestat ale Ileanei erau completate de o frumuseţe orbitoare, frumuseţe care a surprins-o chiar şi pe Regina Maria a României. Aceasta auzise pe la începutul anilor '20, că prin zona Bistriţei există o artistă care îi seamănă uimitor.

Curioasă din cale afară, regina a chemat-o pe Ileana la palat pentru a se convinge de frumuseţea sa. Când a văzut-o, Regina Maria a exclamat: Eşti frumoasă foc! Ileana a profitat de vizită şi i-a cântat reginei, care drept răsplată i-a dăruit două şiraguri de mărgele.

În 1929 artista părăseşte România, pentru a studia în Italia, Germania şi Franţa. La Paris ajunge să studieze alături de Tadeusz Styka şi chiar lucrează pentru o perioadă la Muzeul Luvru. Plecarea în străinătate a însemnat ruptura de primul său soţ Emil Chiffa.

După ce a revenit în ţară, la 41 de ani l-a cunoscut pe colonelul Nicolae Antonu, comandant al Inspectoratului de Jandarmi transilvănean, cu care s-a şi căsătorit şi căruia îi preia numele. Nicolae Antonu s-a născut în 1878 la Năsăud şi provine dintr-o familie de militari, fiind fiul lui Toader Antonu, un căpitan cesaro-regesc. Nicolae a servit, până să o cunoască pe Ileana, în Ungaria şi Polonia. Ajunge chiar prizonier al ruşilor în 1915, fiind internat într-un spital din Moscova, de unde evadează după însănătoşire.

În ultima parte a vieţii, Ileana Antonu s-a stabilit la Sîngeorz-Băi, mai precis din 1958 și până la decesul din 18 februarie 1971, aceasta fiind înmormântată în curtea Bisericii Ortodoxe din orașul-staţiune.”

(Informaţii preluate din Arhiva Someşană VIII şi XI) 

Anuța Pop

10965 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro