Un tânăr din Șieuț a salvat zeci de obiecte tradiționale vechi de peste 100 de ani. A adunat propria colecție și nu se oprește aici. Vrea să construiască și o bucătărie tradițională și să reînvie rețete tradiționale adunate de la bătrânii din Șieuț.
Constantin Câmpean și-a dat seama de valoarea pe care o aduc obiectele tradiționale vechi de peste 100 de ani atunci când oamenii din jur, inclusiv părinții lui, au luat decizia să arunce zeci de obiecte vechi care le-au rămas drept moștenire în urma bătrânilor.
Tânărul din Șieuț, în vârstă de 20 ani la vremea aceea, nu a ținut cont de părerea apropiaților care considerau că obiectele vechi „nu mai sunt la modă”, cum zice expresia. El a ținut morțiș ca obiectele să nu se piardă, așa că a pornit într-o vânătoare de comori. Evident, primele comori au fost cele pe care ai lui intenționau să le arunce. Mai departe nu a fost nevoie decât să apeleze la rudele și apropiații din satul natal pentru a ajunge la ceea ce astăzi este și se numește Colecția privată Constantin Câmpean și care până acum a reușit să strângă obiecte tradiționale din tot județul Bistrița-Năsăud.
„Nu pot aprecia care este cea mai veche piesă pentru că nu le știu la fiecare anul, dar am două costume foarte vechi, unul de bărbat și unul de femeie, care au aparținut părinților bunicii mele, iar cele mai recente sunt lucrurile mamei mele care a lucrat la război și a cusut. Chiar și de la sora mea am o față de masă cusută prin anii 1990”, a declarat Constantin pentru reporterii Bistrițeanul.ro.
După momentul zero, când i-a venit ideea și a strâns la un loc „urmele trecutului”, cum îi place lui Constantin să le numească, a venit timpul să le așeze la loc de cinste. Prima lui intenție a fost să mute cu totul casa bunicilor din Lunca în Șieuț. A făcut o socoteală și a ajuns la concluzia că iese mai bine cu banii dacă o ia de la zero și face o replică în care să se păstreze elementele tradiționale ale caselor bistrițene. Acum casa în care se află colecția lui Constantin are patru încăperi, două pentru oaspeți și două camere-muzeu, toate păstrând elementele de grindă, iar înconjurul casei îl face un târnaț.
„Am construit o casă de la zero. La început am vrut să fie o casă tradițională din lemn și lut, dar în final a ajuns să fie o casă modernă cu termopane și parchet. Am păstrat în schimb ideea de grinzi a caselor tradiționale bistrițene”, a mărturisit tânărul.
Nu i-a fost ușor să ajungă în punctul ăsta, dar nici nu vrea să se oprească aici. De când a început proiectul Colecția privată Constantin Câmpean, tânărul acum în vârstă de 33 de ani, muncește în Germania unde strânge bani pentru a-l finanța. Fiind pasionat de gătit, el vrea ca în continuare să amenajeze o bucătărie tradițională care să aibă printre altele cuptor de lemne și unul de pâine care să îl ajute să reproducă rețete tradiționale strânse tot de el de la bătrânii satului. Își aduce aminte cu bucurie, însă de vremea pe când muncea ca bucătar în Bistrița pentru că atunci a reușit să aducă piese importante ale colecției cu ajutorul colegilor de muncă care îi donau obiecte vechi din localități ca Telciu, Unirea, Parva, Tăure sau Sălcuța.
„Eu sunt de profesie bucătar și vreau să amenajez în curte o bucătărie tradițională, să am un cuptor de pâine, un cuptor cu sobă pe lemne. Am și câteva rețete vechi adunate de prin sat de la femeile în vârstă pe care vreau să le pun cândva în practică așa cum erau ele odată”, a mai adăugat colecționarul.
Bistrițenii interesați să viziteze colecția de obiecte tradiționale trebuie să știe că aceasta nu funcționează ca un muzeu propriu-zis după un program anume, dar ei sunt bineveniți să îi treacă pragul când se află în Șieuț.
Sursa foto: Facebook Colecția privată Constantin Câmpean