Au lăsat Olanda, cunoscută pentru lalele și civilizație, și s-au mutat în România și nu oriunde, ci într-un sat din Bistrița-Năsăud. Ray și Jenny și-au găsit liniștea și fericirea într-o căsuță tradițională din Ocnița...
Doi olandezi și-au lăsat țara natală pentru a se muta în România. Cei doi și-au găsit liniștea nu în aglomerația orașelor din Transilvania, ci tocmai la țară, într-un sat din Bistrița-Năsăud.
Jenny are 31 de ani și lucrează la o companie bistrițeană care produce PVC, iar Ray este dresor de câini și expert în comportament și alimentație canină. Mai multe despre activitatea lui Ray puteți citi AICI.
Mutarea în România s-a produs vara aceasta. Inițial, cuplul de olandezi a încercat să se acomodeze cu Bistrița, însă viața între betoane, la bloc nu a fost pe gustul lor. Așa se face că, cei doi s-au mutat în Ocnița, într-o căsuță bătrânească, fără gaz sau apă.
Cei doi au doar electricitate, iar pentru apă sunt nevoiți să meargă până în centrul satului pentru a lua cu gălețile. Companioni le sunt cinci câini: trei ciobănești carpatini, un ciobănesc belgian și un chihuahua.
„Ne place foarte mult aici. Credem că, în zonele naturale și rurale, totul este cum ar trebui să fie. În păduri ecosistemul este încă intact, satele și oamenii nu au așteptări mari, ci sunt fericiți cu viețile lor simple. Au tot ce le trebuie să supraviețuiască fără prea mulți bani”, mărturisește Jenny.
Deși pare greu de crezut, prima întâlnire cu căsuța simplă din Ocnița nu a fost un șoc pentru cei doi olandezi. Cei doi nu doar că știau la ce să se aștepte, ci chiar căutau acest stil de viață.
Jenny și Ray se gândesc mai departe și ar vrea să locuiască în creierii munților, unde să nu aibă nici măcar electricitate. Acolo ar vrea să poată să crească oi, capre, ciobănești carpatini și să cultive legume. Experiența lor ar vrea să le-o împărtășească și altor străini care caută acest stil de viață.
Jenny spune că în inima Transilvaniei a găsit sursa a tot ce iubește ea: natură neatinsă și tradiții autentice. Cei doi au avut norocul de părinți deschiși, care au acceptat din prima alegerea lor de a se muta în România.
„Am avut norocul de a avea familii care au respectat decizia noastră. Părinții mei mi-au spus, înainte să părăsesc Olanda, că o să le lipsesc, însă că, dacă eu sunt fericită, și ei sunt fericiți. Cred că au știut că suntem fericiți aici, în România, și s-au consolat cu gândul acesta”, precizează Jenny.
Olandezii și-au unit destinele în România, la o stână din Bistrița-Năsăud. Petrecerea câmpenească, la care au participat și familiile din Olanda și câțiva prieteni, a fost stropită cu țuică made in Bistrița-Năsăud și asezonată cu cozonac și alte bucate tradiționale românești.
De remarcat este faptul că mirii s-au îmbrăcat în haine tradiționale românești și au ales verighete din lemn, lucrate manual de un meșter din Cluj-Napoca.
Foto: Arhivă Personală.