Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  38 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Cum arătau bistrițenii acum 100 de ani. Imagini spectaculoase surprinse de un fotograf scoțian

30/01/2018 14:33:29 Ioana BRADEA  
Cât de frumoase erau femeile, câtă mândrie emanau bărbații pe aceste meleaguri, acum 100 de ani, ce spaime și gânduri exprimau privirile lor și cât de mult s-a schimbat figura localnicilor - se vede limpede într-o spectaculoasă expoziție a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Cele mai multe portrete sunt realizate de un fotograf scoțian, în 1931:

O spectaculoasă expoziție virtuală inaugurată zilele trecute de Muzeul Etnografic al Transilvaniei ne înfățișează cât de frumoase erau femeile, câtă mândrie emanau bărbații care locuiau pe aceste meleaguri, acum 100 de ani.

100 de portrete de țărani transilvăneni” se intitulează primul eveniment din acest an realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, pentru a celebra Centenarul Marii Uniri, iar între cele 100 de portrete – 6 aparțin unor locuitori din Salva, Tărpiu, Arcalia, Sîngeorz-Băi și Ghinda.

Cu acordul conducerii Muzeului Etnografic al Transilvaniei, puteți admira și voi trăsăturile bistrițenilor de acum 100 de ani, chiar dacă numele acestora s-au pierdut în negura timpului. Întregul album al celor 100 de portrete este disponibil AICI.

Fotografiile sunt făcute pe plăci de sticlă în perioada 1910-1939, fac parte din colecția de peste 50.000 de clișee a Muzeului și au fost realizate de fotografi și cercetători ai instituției, cei care au reușit să surprindă frumusețea oamenilor de pe aceste meleaguri fiind Romulus Vuia, Luiza Netoliczka și Denis Galloway – un artist fotograf și etnograf scoțian care a trăit între anii 1878 – 1957, fiul unui profesor universitar care a predat la Universitatea College of Wales în Cardiff.

Denis Galloway a fost un renumit artist etnograf, grație călătoriilor sale în Noua Zeelandă și România unde a „înregistrat” fotografic costume populare și oameni ai locului din 1914 până la întoarcerea sa în Anglia, în 1950. El este autorul a patru dintre portretele incluse în expoziția Muzeului Etnografic al Transilvaniei – artistul reușind să surprindă o săsoaică îmbrobodită în Tărpiu, în 1932, o săsoaică mai în vârstă din Arcalia anului 1931, un tânăr din Salva purtând un clop cu păun, în anul 1931, dar și o „mireasă după învelire” din Arcalia, fotografie datată tot în anul 1931.

La fel de spectaculoase se înfățișează și două tinere din Sîngeorzul anului 1923, surprinse de Romulus Vuia cu tradiționalele „păunițe” la urechi și salba de bani în jurul gâtului.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, s-a bucurat de o largă participare țărănească, acest fapt istoric indiscutabil deosebind Transilvania de celelalte provincii românești. Doi mari oameni de cultură transilvăneni, Lucian Blaga și Liviu Rebreanu, au celebrat moștenirea culturală țărănească în Academia Română, prin discursurile de recepție intitulate „Elogiul satului românesc” (1937) și „Laudă țăranului român” (1940). Muzeul Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu creat în Transilvania după Marea Unire, începe anul Centenarului Marii Uniri cu o expoziție virtuală de fotografii din arhiva instituției, care prezintă portrete de țărani ardeleni din perioada României Mari.”, își motivează demersul cei de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Rămase anonime, dar rezistând timpului grație întâlnirii providențiale cu cercetători marcați de empatie, persoanele care ne privesc în ochi ne emoționează astăzi prin forța cu care transmit valorile și simbolurile unei lumi de păstrători ai tradițiilor și moștenirii noastre culturale...”, se mai preciza pe pagina care descrie expoziția Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro