Parcă niciodată bistrițenii n-au îmbrăcat în număr atât de mare, cu atâta bucurie și mândrie costumul popular ca și în aceste zile de Paște. Cea de-a doua zi de Paște a fost ziua în care, conform tradiției, bistrițenii și-au îmbrăcat costumele noi sau moștenite și au mers la biserică. Apoi au curs fotografiile și aprecierile pe Facebook:
După ce zeci de ani a stat dosit în dulapuri, costumul popular începe să fie o ținută la modă în zilele de mare sărbătoare, de Crăciun și de Paște mai ales, iar numărul celor care-l îmbracă cu mândrie și bucurie crește spectaculos. Iar acest lucru se observă foarte bine și pe Facebook. Dacă înainte de Paște gospodinele au fost cele mai apreciate, a doua zi de Paște cele mai apreciate au fost fotografiile cu cei îmbrăcați în costume populare, conform tradiției. A doua zi de Paște era ziua în care oamenii veneau la biserică în straiele noi pregătite special pentru această sărbătoare, iar copiii, tot îmbrăcați în straie mergeau în ”pcez”, adică după ouă roșii pe la rude și pe la vecini.
Virginia Linul, care și-a susținut doctoratul pe tema tradițiilor din zona Năsăudului, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că a doua zi de Paște era cea mai importantă zi în ceea ce privește costumul popular: ”Peste iarnă, femeile coseau cămășile și poalele pentru costumul popular nou, iar a doua zi de Paște era ziua în care mergeau îmbrăcați cu costumele noi la biserică. Numai cămășile și poalele le făceau în casă, pânzăturile sau pieptarele le făceau meșterii. Cei mai buni, mai căutați meșteri, lucrau și până în seara Învierii să-și termine comenzile. Ba se obișnuia ca femeile care aveau la meșteri ceva în lucru să vină să le ajute în gospodărie, la mâncare sau la răsaduri în grădină, numai să le poată fi terminat lucrul de care aveu nevoie la costumul popular nou. De Paște, poate mai mult decât la Crăciun, era foarte important să ai cămașă nouă și cât mai mândră. Era o tradiție veche, dar m-am bucurat să văd că se reia acest obicei frumos ”.
Ieri și astăzi, pe Facebook au curs fotografiile cu bistrițenii îmbrăcați în costum popular, de la cei mai mici și până la bunici. Toți au primit sute de Like-uri, semn că cei din jur apreciază frumusețea costumelor, gestul lor și faptul că tradițiile merg mai departe.
Cum nu toți cititorii Bistrițeanul.ro au profile de Facebook, am făcut o selecție cu cele mai frumoase și apreciate fotografii și le-am pus aici, într-o galerie foto absolut încântătoare cu cei mai frumoși bistrițeni ai acestor zile.
Sursa foto: Facebook