Aproape 20.000 de lei au fost puşi la bătaie pentru copiii care învaţă la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Bistriţa: s-au cumpărat plante şi mobilier pentru curtea de la intrarea în şcoală, a fost amenajată o fântână arteziană, s-a vopsit gardul exterior şi s-au cumpărat materiale pentru copii. În curând aici va exista şi un loc de joacă:
„Este un proiect derulat de Asociaţia Inceptus România şi Asociaţia Părinţilor Avram Iancu, valoarea finanţării a fost de 9.000 de lei, sumă pe care am primit-o de la Mol România care împreună cu Fundaţia pentru Parteneriat finanţează de 10 ani proiecte dedicate spaţiilor verzi urbane şi ariilor protejate. Aociaţia noastră este la a doua finanţare, deja, anul trecut am amenajat o curte într-o şcoală specială pentru copii cu deficienţe de vedere, iar anul aesta am ales să implementăm proiectul aici în Bistriţa. Important e ca, după implementarea proiectului grădina să fie întreţinută, iar spaţiul verde să fie îngrijit, ceea ce se va întâmpla cu ajutorul şcolii şi al Asociaţiei de Părinţi. Banii au fost integral folosiţi pentru a cumpăra plante şi mobilier pentru curtea de la intrarea în şcoală, fiind investiţi în educaţia ecologică a copiilor, în materiale pentru copii şi materiale de conştientizare legate de protecţia mediului pentru comunitatea bistriţeană. Un mesaj pentru toate asociaţiile şi şcolile – profitaţi de această oportunitate, anual se deschide finanţarea prin februarie şi toate informaţiile se găsesc pe pagina de internet a finanţatorului...”, a explicat Tünde Csata, coordonatoarea proiectului şi voluntar la Asociația Inceptus România.
Ea s-a declarat în mod deosebit impresionată de dorinţa de schimbare transmisă de cadrele didactice ale şcolii şi de implicarea părinţilor în tot proiectul – căci ei au completat finanţarea cu o sumă aproape la fel de mare pe cât au fost banii primiţi de la Mol, au cumpărat o parte din mobilier, au pus umărul şi la amenajarea fântânii arteziene şi la vopsirea gardului exterior.
„Dacă nu ar fi fost Asociaţia Părinţilor, nu am fi putut să amenajăm toţi cei 780 de metri pătraţi cât există aici. Este destul de mult, în comparaţie cu alte şcoli... Este prima oară când, în cei 6 ani de activitate, întâlnim o şcoală care să aibă o Asociaţie a Părinţilor legal înfiinţată care să deruleze proiecte şi activităţi de sprijin...”, a mai spus Tünde Csata.
Profesoara Elena Andron, directoarea Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Bistriţa a explicat pentru Bistriţeanul.ro că s-a întâlnit cu cei de la Asociaţia Inceptus la un curs de formare dedicat evaluatorilor de proiecte. „La solicitarea noastră, ei au organizat un curs de formare a cadrelor didactice pe scriere de proiecte. Aşa ne-am cunoscut. Ca finalizare a cursului pe care l-am făcut, am insistat să ne ajute să scriem un proiect pe teme de mediu, iar de aici a pornit colaborarea noastră. Sper să fie doar un început, să dăm tonul unor alte proiecte şi să reuşim să amenajăm curând încă un spaţiu, care există în grădină şi care este neutilizat în momentul de faţă. Avem câteva clase de step şi mai sunt şi copiii care rămân la after school până la ora 16:00, iar pentru ei am vrea să amenajăm acolo un spaţiu de joacă în toată regula”, a explicat profesoara Elena Andron.
În urma implementării proiectului „Verde pentru educație”, peste 150 de elevi au participat la acțiuni de educație ecologică organizate în incita şcolii gimnaziale „Avram Iancu”, dar și la activități de ecologizare în Parcul Eroilor Bistrița. În perioada Aprilie – Iunie 2016 au fost realizate următoarele obiective:
-
Reabilitarea și amenajarea parcului din incinta Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”.
-
Creșterea gradului de educație ecologică pentru 150 de copii.
-
Dezvoltarea unui comportament civic în vederea protejării mediului înconjurător pentru 150 copii.
-
Conștientizarea importanței protecției mediului înconjurător pentru 200 persoane din comunitatea bistrițeană.
Proiectul s-a bucurat de susținerea unor parteneri precum agenția BizMarketing, Inspectoratul Școlar Județen Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița, Garden Forest SRL, Romsilva Bistrița-Năsăud, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, fiind un proiect educațional derulat prin Programul Spații Verzi, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Asociația Inceptus România (AIR) are drept scop să participe la dezvoltarea sustenabilă a comunitățiilor din Transilvania de Nord, prin implementarea de proiecte, precum și de creștere a capacității mediului organizaţional în accesarea de programe de finanţare nerambursabilă. Începând cu anul 2012 AIR a fost implicată în peste 15 proiecte cu finanțare nerambursabilă.