Sute de bijuterii, coliere cu dantelă, scoici, mărgele sau ceramică, fluturi, cercei cu pene albastre, brăţări sau pandantive realizate din blugi de copii din Bistriţa vă aşteaptă astăzi şi mâine la Muzeul Judeţean. Banii proveniţi din vânzare vor fi donaţi Centrului de Resurse și Referință în Autism “Micul Prinţ” din Bistriţa.
Ieri a fost inaugurată expoziţia de obiecte şi podoabe lucrate manual toată vara de elevi de 10-17 ani de la toate şcolile din Bistriţa, coordonaţi de muzeograful Elena Pleniceanu.
În primele două ore de la inaugurare, copiii reuşiseră să vândă podoabe de 150 de lei şi erau atât de încântaţi şi pasionaţi de activitatea lor – încât împărţeau invitaţii celor care treceau prin faţa muzeului dar au dat o raită şi pe pietonal să-I invite pe bistriţeni să le viziteze standurile.
Banii adunaţi din vânzări urmează să fie donaţi Centrului de Resurse și Referință în Autism “Micul Prinţ” din Bistriţa iar bijuteriile expoziţiei umanitare au fost realizate pe toată durata verii de aproape 50 de copii care au frecventat cursurile şcolii de vară coordonate de muzeograful Elena Pleniceanu.
La cei 10 ani ai săi – Mara Muntenaş, elevă la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” din Bistriţa a povestit pentru Bistriţeanul.ro că nu a participat la cursurile de vară pentru că nu a ştiut de ele, însă a venit să-şi ajute prietena – pe Alexandra Bălan, la expoziţia cu vânzare. “Dacă se face şi anul viitor o şcoală de vară, am să vin negreşit! Pare foarte interesant…” a recunoscut Mara Muntenaş.
Alexandra Bălan are 14 ani şi este elevă tot la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” din Bistriţa şi s-a declarat foarte încântată de tot evenimentul. Ea este cea care a creat colierele din catifea care nu costă decât 8 lei şi care s-au bucurat de mare trecere printre vizitatori, probabil şi graţie bunului gust al acestora.
Alexandra Bălan a explicat pentru Bistriţeanul.ro că este fericită că, după cursurile şcolii de vară, ştie cum să-şi facă singură bijuterii frumoase şi originale. “Au fost şi persoane care ne-au promis că vin în weekend dar şi persoane care ştiau deja de expoziţia noastră şi nu au vrut să cumpere nimic ci doar să ne doneze bani pentru Micul Prinţ”.
Din 6 iulie până spre finalul lunii august cei 50 de copii s-au bucurat “de un fel de şcoală de vară mai altfel, derulată într-o atmosferă destinsă şi relaxată. Vom picta, vom modela, vom avea parte şi de poveşti ale unor expoziţii speciale din muzeu, iar printre picături vom face şi mici lecţii de bune maniere…”, după cum explica managerul de proiect, muzeograful Elena Pleniceanu, la începutul cursurilor.
Expoziţia poate fi vizitată până duminică, 6 septembrie, între orele 10-18.