Festivitatea de premiere a încheiat astăzi etapa naţională a Olimpiadei „Lectura ca Abilitate de Viaţă”, la Sinagogă – una dintre cele mai iubite competiţii care s-a desfăşurat la Bistriţa. Toţi cei patru concurenţi din judeţ au urcat pe podium, clasându-se printre premianţi.
„Ne-am dorit să punem la cale o olimpiadă altfel, la care elevii să vină fără să tocească, cu tot bagajul lor de abilităţi de lectură, fie că e vorba de decriptarea unui text ficţional, non-ficţional sau multimodal. Sperăm să vă fi plăcut la Bistriţa. N-a ţinut vremea cu noi, dar poate că aţi simţit căldura din sufletele noastre. Sperăm să nu plecaţi cu amintiri triste de aici... Felicitări tuturor!”, le-a transmis premianţilor profesoara Monica Halaszy, cea care a şi iniţiat această competiţie.
Premiile – din partea Ministerului Educaţiei şi Primăriei Bistriţa, constând în bani, diplome şi cărţi – au fost oferite pe scena Sinagogii de Monica Cristina Anisie, preşedintele Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” și director în Ministerul Educației Naționale, alături de care s-au aflat Ramona Salak şi Simona Konradi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Din Bistriţa-Năsăud Bogdan Szasz, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” (Beclean) a obţinut menţiune, la nivelul 3, cu 94 de puncte, la doar 3 puncte diferenţă de primul clasat, iar Eliza Adela Mureşan – elevă în clasa a XI-a la acelaşi colegiu a obţinut un Premiu Special, reuşind să obţină 91 de puncte.
Judeţul nostru a avut doi reprezentanţi şi la Nivelul 1 şi 2 (nivelul gimnazial), care s-au clasat, de asemenea, printre premianţi: Anca Maria Dodu, de la Liceul „Radu Petrescu” Prundu Bîrgăului (profesor Cornelia Pugna), nivelul 2 a primit o menţiune, iar Cristina Alexandra Măican, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bistriţa (profesor Ancuta Ioana Mihaiu) – s-a ales cu un Premiu Special.
„Primul subiect, din Thomas Mann mi-a picat cu tronc, a fost o slăbiciune pentru mine, întotdeauna mi-a plăcut să lucrez pe text, dar şi subiectul al treilea mi s-a părut foarte sugestiv... Nu mi s-a părut foarte dificil, este prima oară când particip, experienţa de lectură a fost crucială în acest concurs...”, a povestit Bogdan Szasz pentru Bistriţeanul.ro.
Tânărul a recunoscut că, deşi a participat la acest concurs, în viitor îl tentează mai degrabă ştiinţele exacte, el având de gând să urmeze Informatica la UBB, în Cluj.