Șase copii necăjiți își trăiau copilăria în sărăcie la poalele munților Țibleșului. De parcă foamea și frigul nu le-ar fi chinuit suficient copilăria, au rămas și orfani de tată la începutul anului. După ce povestea lor tristă a fost publicată în Bistrițeanul.ro, viața lor s-a schimbat. VEZI ce minuni au făcut pentru ei cititorii noștri:
Șapte zile sunt suficiente pentru ca cititorii Bistrițeanul.ro să schimbe radical viața unor copii sărmani rămași doar în grija mamei, după ce tatăl lor a murit subit, la doar 41 ani, chiar în prima zi de lucru pe o plantație de măslini din Spania. Liviu Sitar plecase să muncească în străinătate mânat de gândul că, din banii strânși, va reuși să facă o căsuță din BCA pentru cei șase copii rămași acasă care locuiau într-o căsuță din bârne, ridicată pe un deal din Șendroaia (comuna Târlișua), la poalele Munților Țibleșului.
Reportajul publicat săptămâna trecută în Bistrițeanul.ro, „Doamnă, aici nu e Raiul, e Iadul pe pământ” a avut un număr record de vizualizări, peste 60.000, iar zeci de oameni impresionați de drama familiei Sitar le-au sărit în ajutor. Mulți dintre aceștia au depus bani în cont, bani cu care, după ce își vor plăti datoriile făcute cu repatrierea și înmormântarea capului familiei, mama este decisă să ridice în vale căsuța de BCA în care copiii să nu mai rabde de frig în iernile lungi și grele din Șendroaia. Comunitatea locală și comunitățile de români din Spania și Franța au strâns bani și au acoperit o parte din cheltuielile de transport. Tot românii din străinătate s-au mobilizat și au făcut ca în doar două zile de la publicarea articolului în Bistrițeanul.ro la Șendroaia să ajungă un frigider încăpător, economic, în care să poată păstra mâncarea. Iar minunile nu s-au oprit aici.
Reporterii Bistriteanul.ro au ajuns din nou marți la Șendroaia, cu o mașină pusă la dispoziție de Melarox, firmă care a trimis familiei și un aragaz, ceva la ce nici măcar nu și-au permis să viseze. Mașina a fost plină cu donații din partea cititorilor: o mașină de spălat, haine călduroase, lenjerii de pat, încălțăminte, mâncare, detergenți, jucării și cărți.
Chiar dacă în ochii copiilor mai jucau lacrimi după ce sâmbătă își înmormântaseră tatăl în grădina casei și erau vizibil marcați de pierderea fulgerătoare, zâmbetul le-a reapărut pe față când au descoperit noi daruri pentru ei. Urmărindu-i, mama zâmbea împăcată și ne-a povestit entuziasmată cum Bogdan, cel care nu prea mânca nimic, se trezește acum chiar și noaptea să-și ia din frigiderul cel nou câte un crenvurst. Până când la căsuța din deal a ajuns sania cu darurile încărcate din vale, Zorica ne-a arătat mândră frigiderul plin cu de toate. Un frigider modern, în care stăteau înșirate frumos toate bunătățile primite, într-un contrast izbitor cu sărăcia din jurul lui. De câteva zile, copiii mănâncă numai bunătăți și nu se mai satură să dea târcoale frigiderului. Fructele și carnea de pui i-au făcut bine lui Bogdan, băiețelul firav de 14 ani, care are ceva probleme de sănătate. Acesta era mult mai vesel și comunicativ, iar părul a început să-i crească în zonele unde i-a căzut.
Mamei nu i-a venit să creadă când a văzut că în sania trasă cu calul, în care se afla Cătălin, fiul cel mare, era un aragaz nou-nouț și o mașină de spălat. Odată ajunse pachetele în casă, Andra (12 ani) și Georgiana (14 ani) și-au împărțit cărțile, iar Andra nu s-a mai dezlipit nici afară de cartea din care începuse fascinată să citească. Băieții, Bogdan (14 ani), Paul (7 ani) și Mario (3 ani) și-au împărțit frățește jucăriile, iar apoi au făcut schimb între ei, să se poată juca fiecare cu toate jucăriile. Mario, mezinul, s-a speriat de-a dreptul când avionul pe care l-a primit a început să sune și să i se aprindă luminile. Era pentru prima dată când ținea în mână o jucărie, altfel decât una de pluș.
Jucării, cărți, haine noi, mâncare pe săturate, cămara plină cu alimente, frigiderul, aragazul și mașina de spălat sunt doar începutul unei vieți mai bune pentru cei șase copii orfani din familia Sitar. La primăvară, Primăria Târlișua și comunitatea locală vor să înceapă construcția casei de BCA în vale. Acestui proiect ambițios i se alătură și alți cititori Bistrițeanul.ro, care vor fie să doneze materiale de construcție, fie să participe efectiv cu muncă, donații în mobilier sau decorațiuni pentru casă, inclusiv proiectul construcției.
Ieri, datorită celor de la Clubul Lions Bistrița, Cătălin Sitar, băiatul cel mare, care și-a asumat rolul de cap al familiei după moartea tatălui, a ajuns la Bistrița la un consult medical la ochi, făcut gratuit de dr. Florin Pop. Din păcate, veștile nu au fost foarte bune pentru el. Problemele la ochi fiind din naștere, nu pot fi corectate prin operație. Lioniștii au suportat costul unei noi perechi de ochelari, cei vechi, care-i mai stăteau doar într-un braț, urmând să fie înlocuiți săptămâna viitoare, după ce lentilele vor ajunge la Bistrița. Din păcate, Cătălin nu va putea ajunge niciodată șofer profesionist, dar își va putea lua permisul de conducere pentru amatori, iar acest lucru urmează să se întâmple în curând, datorită unei fundații care susține obținerea permisului pentru copiii din familii sărace.
Banii vor fi și mai mulți în casa familiei de acum încolo. Primăria Târlișua și conducerea Casei Județene de Pensii o ajută pe mamă să întocmească dosarul pentru a primi toți copiii pensia de urmaș după tată, astfel că în casă vor intra mult mai mulți bani, în afară de cei 500 de lei din alocații pe care se bazau până acum.