Cine intră în Casa Doamnelor nu pleacă flămând! Mâncare tradițională de-ți lasă gura apă. Rețete tradiționale vechi din bucătăria mamei și a bunicii dau gustul mâncărurilor la Casa Doamnelor, un restaurant țărănesc cochet din Centrul Vechi al Bistriței.Se mănâncă bine, ca pe la noi, și cine a mâncat o dată aici revine ori de câte ori i se face dor.
Cu aceeași pasiune cu care făcea jurnalism, Viluța Mihaiela Brătfălean gătește astăzi bistrițenilor și turiștilor care calcă pragul restaurantului ei - Casa Doamnelor, deschis pe pietonal, în Centrul Vechi al Bistriței. Spune că asta o face fericită și nu s-ar mai întoarce veci în presă. De altfel, a dat uitării cei 20 de ani din presă, ultimii la conducerea TV Bistrița, și a înlocuit fără regrete studioul TV cu bucătăria restaurantului.
„În presă nu prea îți mulțumește nimeni pentru munca ta. Ba mai ești și înjurat atunci când îți faci treaba bine. Aici, la restaurant, omul îți mulțumește imediat dacă i-ai făcut mâncarea bună. Nu știu ce credeau telespectatorii după fiecare emisiune, dacă îmi făceam bine treaba, dar aici văd imediat dacă clienții sunt mulțumiți și sătui. Mă bucur când văd că revin la noi căutând anumite rețete pe care doar noi le facem. Pentru mine e suficient ca să fiu fericită” - a declarat Viluța Mihaiela Brătfălean pentru Bistrițeanul.ro.
Succesul restaurantului stă în gustul mâncărurilor. Fiecare rețetă are secretul ei. Ingrediente secrete sau un mod de preparare special, care dă savoarea meselor copioase din casa mamei sau a bunicilor. Casa Doamnelor este probabil singurul restaurant din Bistrița care servește la mic dejun pe lângă omletele țărănești, cu slănină și cârnați, pâinea în ou, dulce sau sărată, un gust al copilăriei multora dintre noi. Supa dulce cu tăiței de casă, ciorba cu afumătură și salată de ceapă, ciorba de cartofi cu afumătură și cârnaț sau ciorba de salată verde cu jumări și mămăligă sunt printre preferatele clienților, iar papricașul de pui, chiftelele cu piure și sos marinat sau ficățeii cu sos de ceapă au făcut să se întoarcă înapoi mulți clienți.
Cei care au răbdare sau comandă cu minim 40 de minute înainte pot mânca o supă gulaș unguresc cu carne de vită sau un pui la ceaun făcut după o rețetă veche, cu mămăliguță și mujdei. În meniu există o rubrică specială, cu platourile lăturenilor de pe câmpie, cu platouri calde sau reci generoase, în care veți găsi cârnaț prăjit, ciolan, coaste, ceafă, slănină friptă, mici și murături, care pot sătura doi-trei oameni.
Fasolea frecată ca la Chiciudi este o altă rețetă unică a restaurantului, în care lângă fasolea frecată veți găsi costiță, cârnaț, slănină, mămăligă și murături. Mămăliga cu papă de la Lumcerd sau mămăliga în pături o să vă convingă că la Casa Doamnelor trebuie să revii periodic ca să fii sigur că nu uiți gustul mâncărurilor tradiționale din Bistrița-Năsăud.
Și dacă tot se apropie postul, trebuie să știți că aici se face o fasole frecată de post cu ceapă roșie de-ți lingi degetele, dar și sarmale de post sau roate de cartofi coapte pe plită cu un sos aromat de usturoi.
Când vine vorba de desert, alegerea e grea. Clătitele cu brânză de vaci și stafide sunt absolut delicioase, găluștele cu prune sunt mai bune decât vă puteți imagina, iar dacă mai vreți să simțiți gustul plăcintelor făcute pe lespede știți acum unde să îl găsiți. Gogoașele ca la buna Ana au o rețetă secretă și nu degeaba sunt preferatele clienților. Despre mărul copt în aluat cu sos de vișine nu mai zicem nimic, încercați voi să mai spuneți ceva după ce îl mâncați.
Pe bază de comandă, bucătăresele de la Restaurant Țărănesc Casa Doamnelor vă fac ce mâncăruri și platouri vreți voi din bucătăria trdaițională, inclusiv ouă umplute, salată de boeuf sau icre. Toate preparatele și produsele pot fi livrate la birou sau domiciliu, în orice zi a săptămânii.
Pentru rezervări, ca să plasați o comandă sau pentru întrebări legate organizarea de evenimente puteți suna la tel. 0745268866