Tricolorul românesc a fluturat zilele trecute pe cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică, Musala (2,925 m) situat în Munţii Rila din Bulgaria! Mânaţi de pasiune, multă încăpăţânare şi o condiţie fizică excelentă – cinci bistriţeni au reuşit să parcurgă dificilul traseu, înfruntând temperaturi deloc prielnice:
Expediţia Punţi Geografice peste spaţiu şi timp între Bistriţa Ardeleană şi Bistriţa Musalenska – râul care izvorăşte chiar de sub cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică – s-a încheiat cu o victorie pentru cei cinci bistriţeni care s-au încumetat să urce până la aproape 3.000 de metri!
Este vorba despre Mihai O. Bălan, Tuţu Slăvoacă, Radu Purcil, Cristi Trişcaş şi liderul montan Ioan Bâca.
Ascensiunea spre vârf (summit day) a avut loc în 22 septembrie, cei cinci bistriţeni pornind din staţiunea Boroveţ. „Condiţiile meteo se arătau excelente, dar în jurul orei 10:30 muntele Musala a fost cuprins de ceţuri. Mai mult, de la 2.400 m în sus a apărut şi zăpada depusă cu o noapte înainte...”, a povestit profesorul Ioan Bâca pentru Bistriţeanul.ro.
Mânaţi de pasiune, cei cinci bistriţeni nu s-au lăsat impresionaţi însă de ceaţa densă şi zăpadă, reuşind să ajungă în vârf în jurul orei 12 unde, plini de mândrie, au arborat steagul tricolor al României.
„Se poate spune că am stabilit cu succes o punte geografică între cele două regiuni, Bistriţa Ardeleană şi Bistriţa Musalenska... Cel mai dificil moment la cota 2.600 de metri, când întregul munte a fost învăluit în ceaţă şi nu se mai vedea aproape nimic în jur... Dar a meritat tot efortul. Doar ca să simţim frumuseţea şi emoţiile extraordinare pe ultimii metri, când am scos steagul din rucsac pentru a-l flutura pe vârful Musala - Everestul balcanilor, cum i se mai spune...”, a povestit Ioan Bâca pentru Bistriţeanul.ro.
La reuşita acestei expediţii au contribuit şi câţiva sponsori, printre care merită amintiţi Sport Center Bistriţa, Brio Fresh Bistriţa, Bioplant Bistriţa, Cerceja Răzvan şi Cristi Naghiu.
Traseul urmat de cei cinci împătimiţi ai muntelui a început în Bistrița, a continuat în Giurgiu – Ruse – Plevna – Sofia – Staţiunea Boroveț, având drept punct final vârful Musala (2.925 m).
Scopul expediţiei a fost reprezentarea însemnelor orașului Bistrița (și ale sponsorilor) pe cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică și stabilirea unei punți geografice toponomastice între Valea Bistriţei Ardelene/orașul Bistrița (BN) și Valea Musalenska Bistrița din Bulgaria, care izvorăște din muntele Musala şi se varsă în râul Iskar (afluent al Dunării).