Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  205 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Chinezăriile de plastic fluorescente nu au ce căuta în Bistriţa Medievală...

27/06/2015 15:18:50 Ioana BRADEA  
Pietonalul Liviu Rebreanu s-a animat încă de la primele ore ale dimineţii iar prichindeii au roit în jurul meşterilor sosiţi din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării ca să-i înveţe pictura heraldică sau diferenţa dintre spadă şi sabie. Cel mai mic cavaler al cetăţii are 4 luni, cel mai simpatic spadasin n-a împlinit 3 ani!

Ediţia din anul acesta a Serbărilor Bistriţei Medievale a adus ca noutate faţă de precedentele ediţii – spectaculoase ateliere de creaţie pentru toate vârstele. Începând de azi dimineaţă şi până duminică spre seară –bistriţenii sunt poftiţi să experimenteze viaţa la cetate şi să înveţe arta de mânuire a spadei sau să realizeze obiecte artizanale cu specific medieval.

Deosebit de atractiv a fost atelierul de mânuit spade şi pictură pe scuturi din lemn. Asociaţia Circensium Historiae i-a provocat pe copii şi adolescenţi să înveţe regulile luptei scenice cu spada medievală şi floreta, precum şi regulile cavalerismului. Maestrul Aragorn (alias Marian Simion, actor la Teatrul Logos, maestru de arme la Medieval Art) a avut mult de lucru în această dimineaţă, fiind asaltat de copii înveşmântaţi de Runa Petringenaru şi Maria Postea în straie dichisite, bogate şi pline de culoare, croite pentru domniţe şi curteni – gata să fure din secretele luptelor medievale.

Bogdan Gărgăriţă, din echipa Medieval Art din Bucureşti, s-a ocupatde atelierele de pictură pe scuturi din lemn şi a povestit pentru Bistriţeanul.ro că picture heraldică este o artă aparte – pentru că se ocupă de simboluri, imagini care descriu meserii şi bresle de altădată – din vremurile demult apuse pe când oamenii nu prea ştiau să citească iar imaginea trebuia să transmită totul – fiind cu adevărat o carte de identitate a cavalerului.

Atelierul de pictură heraldică se desfăşoară pe tot parcursul Serbărilor Bistriţei Medievale, taxa de participare fiind 15 lei: aceasta include materialele consumabile iar la sfârşit copiii pot să-şi ia acasă scutul pictat de mâna lor.

De un mare success s-a bucurat şi Gavrilă Leonte Gavrilaş, olar din comuna Prundu Bârgăului, membru al Asociaţiei Meşterilor Populari şi Artizanilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud, care coordonează un Atelier de olărit şi pictură pe ceramică, şi care a smuls laun moment dat aplauze din partea unui grup de turişti aflaţi în trecere, carel-au urmărit realizând la roata olarului “pe viu şi îndirect” câteva vase de ceramică.

Meşterii – unii participând pentru prima oară la Serbările Bistriţei medievale – s-au declarat încântaţi de festival. Singura lor dorinţă ar fi fost ca atelierele de creaţie – sufletul acestor serbări, practice – să fie amplasate La capitolul “ce ar fi de îmbunătăţit” artiştii au remarcat cu tristeţe că unele “chinezării de plastic fluorescente nu-şi aveau locul într-o veritabilă cetate medievală…

Pentru mai multe informaţiireferitoare la atelierele de creaţie pecare le puteţi frecventa la Serbările Bistriţei Medievale – accesaţi şi linkul:

Ateliere de spadă şi creaţie artistică la Serbările Bistriţei Medievale 2015

4942 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro