Au supraviețuit pentru că au fost ctitorite cu credință, modestie şi dragoste pentru cele sfinte. Şi ascund în sine o inestimabilă valoare simbolică şi spirituală care au străbătut secole întregi, purtând în ele mierea rugăciunii din nenumărate generații.
La Târgu Mureș a avut loc zilele trecute, pe simezele amenajate în incinta Prefecturii Mureș, vernisajul expoziției de fotografie intitulat „Cerul drept acoperiș” și prezentarea catalogului „Biserici din lemn” din Bistrița Năsăud, realizat de Elisabeta Scurtu și Alexandru Uiuiu.
În prezenţa prefectului Lucian Goga și a membrilor Colegiului Prefectural Mureș precum și a unui numeros public a fost prezentată valoarea monumentală și arhitectonică a bisericilor din lemn din Bistrița-Năsăud și Mureș de către scriitorul Nicolae Baciuț, directorul Direcţiei Jueţene pentru Cultură Mureș.
Drd. Elisabeta Scurtu, consilier în cadru Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a prezentat situația istorică a monumentelor de acest tip din județul Bistrița-Năsăud și a acccentuat valoarea și menținerea socială pe care bisericile de lemn le-au avut pentru emanciparea morală și solidarizarea comunităților românești în secolul XVII și în cele ce au urmat.
Dr. Alexandru Uiuiu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a subliniat, de asemenea, valoarea simbolică şi spirituală pe care o au aceste mici aşezăminte de cult care au străbătut secole, purtând în ele mierea rugăciunii din nenumărate generații, supraviețuind pentru că au fost ctitorite cu credință, modestie şi dragoste pentru cele sfinte.
Colaborarea dintre DJC Mureș și DJC Bistriţa-Năsăud a fost de bun augur, ca și colaborarea dintre cele două Prefecturi, relaţia urmând a se întări şi prin intermediul altor schimburi culturare.