S-au întrerupt cursurile astăzi, la ora 11:30, pentru elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu”. Nu pentru a protesta, nu pentru a depăna amintiri din vacanța de iarnă. S-a încercat un experiment care are loc și în Franța, într-o școală care, de asemenea, își întrerupe activitățile o dată pe lună, timp de o oră. Iată pentru ce:
„Activitatea s-a întrerupt în toată școala la 11:30, indiferent de ora de curs programată în orar. Toată lumea citește pentru o jumătate de oră. Asta însemnând tot personalul școlii, de la director, până la femeie de serviciu, portari, profesori de orice materie, secretare, personal nedidactic și didactic auxiliar...”, a povestit profesoara Irina Vlas care, împreună cu sprijinul profesoarei Venera Roth-Gross și a bibliotecarei Nicoleta Butuza au pus la cale un inedit proiect.
Ideea le-a venit celor două profesoare povestind împreună și aflând că în Franța, o școală își întrerupe activitățile, o dată pe lună, timp de o oră, pentru ca toată lumea să citească. „Am vrut să încercăm și noi, este vorba, deci, despre un proiect pilot, vom vedea ce impact are asupra elevilor și colegilor profesori. Vom distribui și un chestionar, de mâine, ca să vedem ce soartă va avea proiectul în viitor...”
Până una alta, elevii au fost toți încântați de idee, au perceput această provocare ca pe o joacă, s-au interesat deja cu nerăbdare când se va mai întâmpla un experiment similar, iar mulți dintre ei au adus cărți în plus pe care le-au așezat pe pervazul ferestrelor, pentru colegii mai uituci, care nu și-au adus nimic de citit la școală.
„Este cel mai frumos mod de a-mi sărbători ziua de naștere!”, a mărturisit zâmbind profesoara Venera Roth-Gross, sărbătorita zilei care împlinește astăzi o frumoasă vârstă, adăugând că și-au dorit totodată și să încurajeze cultura organizațională: „Într-o școală atât de mare, cu 1.600 de elevi și peste 100 de profesori, este foarte greu să facem lucruri împreună. Asta ar fi în sfârșit o activitate pe care o facem toți în același timp. Și nu este vorba despre un lucru oarecare...”, a mai spus profesoara.
Și directoarea colegiului, profesoara Iuliana Vlad a lăsat deoparte treburile direcțiunii și problemele administrative, petrecând o jumătate de oră în compania unei cărți. „Marcăm astfel Ziua Culturii Naționale prin două mari proiecte: unul dintre ele, „Uimește-te! Citește!” inițiat de profesoarele Irina Vlas și Venera Roth. Știm că există carențe la acest capitol, știm că tinerii preferă tableta, telefoanele, televizorul, internetul, și ne-am bucura să le schimbăm puțin aceste obiceiuri. Pentru că lectura presupune un alt ritm în a accesa informația, dacă ai o carte preferată poți reveni asupra ei, poți sublinia pasajele favorite... Un alt proiect se desfășoară la Biblioteca Județeană, unde elevii vor citi poezii, vor urmări un film, vor participa la un atelier alături de scriitorul invitat, Olimpiu Nușfelean... Proiectul se intitulează „Vrem să fim COOLturali!” – Memento EMINESCU și este coordonat de profesoarele Aurelia Hîruța și Monica Strungar, precum și de bibliotecara Rodica Bădăluță, cu sprijinul profesoarelor Ionela-Silvia Nușfelean și Karina Ciuruș...”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro Iuliana Vlad, directoarea Colegiului „Andrei Mureșanu”.