Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa a găzduit azi, la prânz, evenimentul cultural intitulat „Cărțile, pâinea și vinul”, scriitorul şi profesorul universitar Ovidiu Pecican, invitat la eveniment, sugerându-le, organizatorilor, să instituţionlizeze acest eveniment, instituind măcar o dată pe an, o zi a cărţilor, pâinii şi vinului:
“Din pâine şi vin, mântuitorul Iisus Hristos şi-a construit eternitatea” a remarcat amfitrionul şi directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, subliniind dimensiunea spirituală şi duhovnicească a întâlnirii şi explicând că toate cele trei elemente reprezintă, în fapt, cultură, spiritualitate şi identitate şi că şi-a dorit un asemenea bilanţ simbolic pentru cititorii şi utilizatorii bibliotecii.
Cei care au fost prezenţi, azi, la prânz, la Biblioteca Judeţeană, au avut parte de o degustare de vinuri, de câteva coşuri de prescură, dar şi de câteva titluri de carte deosebite – între care şi “O istorie literară a vinului în România” de Răzvan Voncu şi “Dieta cu vin” de Roger Cordler.
Cu acest prilej, au fost invitaţi să vorbească Daniel Văduva, Daniel Șeitoar şi scriitorul profesor universitar de la Cluj-Napoca, Ovidiu Pecican, care s-a referit la felul în care citim, felul în care reuşim să punem frâu poftelor sau felul în care oamenii reuşesc să creeze forme materializate pentru această distanţă între instinctul animalic şi hrană. Ovidiu Pecican a propus organizatorilor să transforme acest tip de eveniment într-o instituţie, organizând măcar o dată pe an, o asemenea zi a cărţilor, pâinii şi vinului.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Transilvania Wine SRL și Editura Curtea Veche.