Nouă tineri din Germania, din Frăția Calfelor au poposit în acest sfârșit de săptămână la Bistrița unde fac demonstrații de dulgherit și fierărit. Astăzi în tabăra lor au poposit numeroși curioși printre care și primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.
Organizatorii Târgului Mare al Bistriței anunță că la ediția din acest an participă și nouă calfe călătoare care păstrează o tradiție veche ce încă se respectă în mai multe țări europene. „Calfele călătoare reprezintă un grup de aproximativ 700 de tineri din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia, Suedia, care au investit în conservarea obiceiurilor din vechime. Ei au o pregătire profesională cu tradiție – dulgheri, tâmplari, zidari, pietrari, sculptori, fierari și au ales să călătorească o perioadă de trei ani şi o zi purtând uniforma şi pălăria calfelor şi respectând normele impuse de frăţia lor", explică municipalitatea.
Țara noastră a intrat și ea în circuitul calfelor călătoare din 2007, la Sibiu fiind organizată „Casa Calfelor Sibiu” care îi așteaptă pe meșteri an de an. Astfel în fiecare vară la Sibiu poposesc calfe călătoare din diferite ţări europene care lucrează cu meșteri români dar și cu elevi și studenți.
Anul acesta calfele au fost invitate să petreacă un week-end la Bistrița. Au venit deja și au început să arate ce știu ele mai bine – să construiască o catapultă funcțională pe care o pot folosi bistrițenii curioși și puternici. Aceasta poate arunca la 80 de metri depărtare diverse obiecte, iar în trecut era cea mai eficientă mașină de război folosită pentru asediul cetăților.
Calfele au venit cu o tabără bine organizată, cei nouă meșteri apucându-se deja de lucru unde pot fi văzuți. Sunt dispuși să explice oricui vrea, secretele meseriei. Cele nouă calfe prezente la Bistrița se ocupă de fierărit și dulgherit, tehnicile de lucru fiind cele tradiționale, nu se lucrează cu mașini și unelte electrice.