Miere, ulei presat la rece, pâine, cozonaci sau plăcinte cu brânză realizate de Saveta Ban în deja faimosul său cuptor din Prislop, legume proaspete şi dulceţuri au fost la dispoziţia bistriţenilor şi a turiştilor în această dimineaţă, lângă Biserica Evanghelică. În perioada Târgului Mare – piaţa locală va funcţiona în fiecare zi.
Bistriţenii şi turiştii care îşi vor petrece următoarele zile prin centrul oraşului vor avea parte de o surpriză plăcută: tarabele de lemn pe care îşi întind marfa producătorii din judeţ în fiecare sâmbătă – vor fi, cu prilejul Târgului Mare al Bistriţei, pline de bunătăţi proaspete în fiecare zi.
„Noi nu coacem duminică, aşa că mâine şi luni vom lipsi, dar de marţi ne găsiţi aici, până sâmbăta viitoare, cu toate bunătăţile... Numa' să veniţi mai dimineaţă, că se cumpără toate repejor”, a explicat Saveta Ban, deja renumită în zonă pentru pâinea şi cozonacii copţi în cuptorul din Prislop.
Nici sortimentele de brânză nu lipsesc, iar gogoşarii, roşiile şi ardeii din Monor au atras atenţia multora dintre cei care s-au obişnuit să facă piaţa lângă Biserica Evanghelică, în fiecare sâmbătă dimineaţă.
Mai mult, pe tot parcursul Târgului Mare al Bistriţei, pietonalul va găzdui şi o expoziţie cu vânzare a meşterilor populari din zonă.
Aveţi ocazia să cumpăraţi de aici diverse suveniruri, cămăşi populare tradiţionale, fustiţe, podoabe, mici sculpturi în lemn sau ceramică, o largă diversitate de coroniţe, goblenuri, opinci de la Floarea Cosmi, icoane pe sticlă, tablouri, levănţică de pe Valea Bârgăului sau podoabe, cercei şi mărgele create de Loredana Istrate şi Larisa Bancea. Meşterul Sorin Tisa a venit cu renumitele sale creaţii şi sculpturi în lemn, dar şi cu o „bulă europeană” care cuprinde un mic simbol tricolor prin care meşterul speră să-l integreze și pe celebrul personaj Bulă, din bancurile româneşti, în folclorul european.
Singura dezamăgire a meşterilor este faptul că organizatorii le-au impus să-şi strângă tarabele la ora 20:00. „Bine că ne-au chemat aici la 10, când bistriţenii abia se trezesc, iar spre seară, când iese lumea la plimbare sau la spectacole, noi trebuie să ne strângem lucrurile şi să plecăm... Când, de fapt, atunci ar fi cel mai potrivit moment, şi pentru noi, să vindem din produse, şi pentru vizitatori să admire măcar tradiţiile şi obiectele de artizanat. Nu ni se pare tocmai în regulă. E chiar un fel de lipsă de respect la adresa atâtor meşteri şi producători care stau aici în soarele ăsta arzător...”, ne-a mărturisit unul dintre meşterii supăraţi pe programul impus de organizatori.