Împănatul boului, o tradiţie pe care localnicii din Figa o respectă cu sfinţenie de mai bine de 400 de ani, s-a desfăşurată astăzi, în cea de-a doua zi de Rusalii. Boul din acest an a fost extrem de încăpăţânat şi s-a lăsat greu prins de fecioarele care sperau că se vor mărita în acest an.
În acest an localnicii din Figa au adus un bou dintr-un alt sat pentru a putea organiza evenimentul. Brebu, după cum i-a pus stăpânul nume, a fost spălat cu apă curată dintr-o fântână, lucru care, după cum spun localnicii, este un ritual de purificare al animalelor, prin care se curăţă de păcatepentru ca satul să fie ferit de "grindină şi vremuri grele".
Boula fost pregătit şi împodobit de feciorii din sat încurtea şcolii din Figa, iar mai apoi un alai de fete şi băieţi îmbrăcaţi în straie populare îl conduc pe uliţa principală din sat.
Alaiul este însoţit şi de flăcăi care merg călare dar şi de câţiva feciori costumaţi, paparudele după cum îi numesc localnicii, care fac gălăgie pentru a alunga spiritele rele.
Boul este purtat câţiva kilometri prin sat, până ân faţa bisericii, iar acolo flăcăii îl urcă pe un deal de unde animalul va coborî şi va fi aşteptate de fecioarele care îşi vor arăta curajul şi vor încerca să îl prindă.
Brebu a fost tare nărăvaş şi le-a dat de furcă fetelor care au încercat să-l prindă de corne în speranţa că se vor mărita în acest an.
Fetele care au fost mai puţin norocoase au ocazia şi anulviitor să încerce, tradiţia fiind respectată în fiecare an şi transmisă din generaţie în generaţie.
Localnicii susţin că acest obicei, vechi de sute de ani, este unul adevărat şi că toţi cei care au participat la împănatul boului şi-au găsit jumătatea.