Inima Bistriţei a ars - asta spunea preotul Iohann Kraus! Incendiul care a cuprins Biserica Evanghelică a înmărmurit Bistriţa în urmă cu şapte ani. Bistriţenii nu au uitat clipele de groază pe care le-au trăit în 11 iunie 2008, când turnul celui mai mare monument din Bistriţa a fost cumprins de flăcări.
Era a zi călduroasă de miercuri, iar Bistriţa avea să se oprească în loc după ce din centrul oraşului ieşea un fum gros. Flăcări înalte de câţiva zeci de metri şi o căldură istovitoare au scos din casă mii de bistriţeni şi zeci de pompieri. Biserica Evanghelică a fost cuprinsă de un puternic incendiu. Focul a mistuit schela din jurul turnului bisericii, iar focul a făcut scrum acoperişul turnului şi a topit clopotele dar şi ceasul din turn.
Douăsprezece echipaje de pompieri din Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Mureş au luptat trei ore cu flăcările care ameninţau să facă scrum monumentul istoric. Evaluatorii au stablit la acea vreme că pagubele se ridică la aprximativ un milion de euro.
Biserica Evanghelică a fost construită la finalul secolului al XIII-ea de comunitatea săsească din Bistriţa. Din vecheabazilică nu pot fi găsite astăzi foarte multe elemente originale pentru că biserica a fost refăcută în secolul XIV. Cu ocazia reînonoirii construcţiei, în anul 1430, sunt turnate şi clopotele din turnul de măsoară 76 de metri şi este cel mai înalt din Transilvania.
Din anul 1563 nu au mai fost făcute schimbări majore la construcţia care a rămas neschimbată până astăzi. Monumentul istoric a fost afectat de un incendiu în anul 1857. Potrivit informaţiilor de la acea vreme un incendiu ar fi izbucnit pe strada Lemnelor, la casa arămierului Berger, iar focul ar fi ajuns şi la Biserica Evanghelică. Flăcările au distrus acoperişul turnului şi ceasul care au fost însă refăcute. Ceasul a funcţionat perfect până când a fost distrus în incendiul din 11 iunie 2008.
Din 2008 şi până astăzi, cu ajutorul donaţiilor şi a banilor daţi de Primăra Bistriţa, turnul Bisericii Evanghelice a fost refăcut, ceasul remontat şi au fost aduse clopote noi. Ba mai mult, în turn a fost montat şi un lift pe care turiştii ăl folosesc ori de câte ori vor să vadă oraşul din turnul Bisericii Evanghelice.
Bistriţenii încă îşi aduc aminte de clipele de groază în care au stat împietriţi şi au văzut cum simboul oraşului şi unul dintre cele mai importante monumente istorice din Transilvania este distrus de flăcări. Nu puţini sunt cei care astăzi au postat pe Facebook poze făcute în urmă cu şapte ani când o mare de foc înghiţea cel mai înalt turn din Transilvania.
foto: Facebook