Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  84 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: Aventurile „reginei” tenisului de masă în Europa: A venit la Bistrița la 10 ani, fără să știe o boabă de română

18/02/2018 11:28:23 Bianca SARA  
După 23 de ani, titlul de cea mai bună jucătoare de tenis de masă din Europa reajunge în România. S-a întâmplat cu ajutorul Bernadettei Szocs, o unguroaică aprigă de 22 de ani, care a ajuns în Bistrița pe când avea 10 ani și nu cunoștea o boabă de limba română...

Începând de luna trecută, România se poate lăuda cu cea mai bună jucătoare de tenis de masă, prima dată după 23 de ani de pauză. Această performanță a fost posibilă cu ajutorul Bernadettei Szocs (22 de ani), care este și cea mai tânără jucătoare din istoria acestei competiții care reușește să obțină aurul.

Berni, care acum este legitimată la un club din Franța și se antrenează la un renumit club din Germania alături de fratele său, s-a format la Bistrița, alături de regretatul Gheorghe Bozga.

Acesta i-a fost și mamă și tată începând de la vârsta de 10 ani și până s-a prăpădit. Antrenorul de tenis de masă, care l-a format și pe fratele jucătoarei, Hunor, a fost și cel care a învățat-o pe Berni limba română.

„Am ales Bistrița și pentru că nu știam limba română, decât câteva cuvinte, și am preferat să merg într-un loc cu un antrenor care îmi putea vorbi în ungurește. Acolo era și fratele meu și știam că o să am un viitor foarte frumos acolo. Din clasa a IV-a m-am mutat cu școala la Bistrița, am mers la Liceul cu Program Sportiv și cum nu prea știam limba română, domnul Gheorghe Bozga m-a ajutat să îmi fac temele și învățătoarea m-a ajutat și ea foarte mult să recuperez. M-a ajutat la început până am învățat puțin limba română, după care am început să mă descurc singură”, povestește Bernadette.

Astfel, părinții celor doi s-au trezit că ambii copii se mută la 100 de km distanță, încă din clasele primare. Aceștia și-au dat acordul ca Hunor și Berni să facă performanță, chiar dacă asta însemna să îi vadă mai rar. Decizia lor a fost cu atât mai dificilă cu cât niciunul nu practicase sportul de performanță. Tatăl Bernadettei era muzician, iar mama asistentă.

„Părinții mi-au spus un singur lucru: dacă vreau să fac performanță și să ajung o jucătoare mare e timpul să mă mut, dar dacă vreau să fac tenis de masă doar de hobby, atunci nu are rost să plec de lângă ei. Le-a fost greu, dar au simțit că e timpul să mă lase, pentru că jucam din ce în ce mai bine și voiam să fac performanță”, povestește câștigătoarea Top 16 Europa.

Cu paleta în mână de la vârsta la care cele mai multe fetițe se joacă cu păpușile, Berni nu regretă faptul că n-a avut parte de o copilărie normală. Anii copilăriei sunt considerați de Bernadette cei mai mulți ani, asta și pentru că tenisul de masă a fost și este marea sa pasiune, iar antrenamentele n-au fost nicio clipă o corvoadă.

„Bucătăreasa de la restaurantul unde cânta tata era mama unui antrenor de tenis de masă. Fratele meu când îl însoțea pe tata la restaurant, bucătăreasa îi recomanda să îl ducă la tenis de masă pentru a-și consuma energia. Tata l-a dus la sala de tenis de masă și i-a plăcut. Așa a început totul. Eu mergeam cu părinții mei la concursurile la care participa fratele meu. La prima sa medalie a fost foarte bucuros și atunci le-am zis părinților că vreau și eu să fac tenis de masă când ne întoarcem acasă”, își amintește jucătoarea cum a început.

Aceasta este legată de părinții ei și, chiar dacă este departe, nu se bagă în pat seară de seară fără să vorbească cu ei pe Facebook sau Skype. Bernadette recunoaște faptul că sacrificiile părinților săi au fost mult mai mari decât se vede din afară.

Cei doi părinți de campioni și-au direcționat spre Bernadette și Hunor mai toți banii pe care îi făceau. Economiile celor doi mergeau practic pe competițiile la care participau Bernadette și Hunor.

„Când am început cu tenisul de masă, părinții mei cheltuiau toți banii pe care îi făceau pentru a mă susține pe mine și pe fratele meu. În acea periodă, cluburile nu achitau costurile competițiilor internaționale, iar dacă voiam să facem performanță și să acumulăm experiență, trebuia să participăm. Părinții noștri tot ce au câștigat au investit în noi și în sportul pe care îl practicăm. Asta a durat până când am ajuns la echipa națională, iar federația a început să suporte costurile concursurilor”, mai spune tânăra.

Eforturile părinților au meritat, palmaresul tinerei de 22 de ani fiind impresionant. Aceasta are 11 titluri de campioană europeană și peste 15 medalii de argint și bronz la campionatele europene. A fost campioană balcanică de nenumărate ori și a câștigat la nivel național tot ce se putea câștiga. Sportiva a participat și la Jocurile Olimpice de Tineret, unde s-a clasat pe locul 5.

De 4 ani, de când participă la această competiție, visează să obțină o medalie la Top 16 Europa. Anul trecut, sportiva a terminat pe locul 6 și a fost nevoită să renunțe la ultimul meci din cauza unei accidentări. Anul acesta a visat la o medalie... iar rezultatul a uimit-o chiar și pe ea. 

„Sunt foarte fericită și mândră că am reușit să iau acest titlu. Mi-am dorit o medalie, nu m-am gândit la aur, dar când am ajuns în semi-finale mi-am promis că o să lupt până la capăt și o să fac totul pentru a lua aurul. În ziua în care am câștigat titlul aveam impresia că visez și că nu e realitate. Am înțeles că sunt cea mai tânără jucătoare de tenis de masă care a reușit vreodată să câștige aurul la 16 Europa senioare. Sunt mândră că am reușit să obțin acest rezultat pentru România, pentru că de 23 de ani nu s-a mai luat medalie de aur la Top 16 Europa”, spune Bernadette.

Foto: Arhivă Personală Bernadette Szocs

5573 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro