O bucățică de aur pur, ferecat bine într-o cutiuță de Viorel Blaga, un fost miner din Baia Sprie care participă de 20 de ani la Salonul de Minerale, Fosile și Geme deschis la Muzeul Județean și care vinde bucățica de aur cu 150 de euro – trece aproape neobservată în fața bijuteriilor expuse pentru doamne sofisticate sau domnișoare rebele.
„Muzeul Județean Bistrița-Năsăud a fost primul muzeu din România care a organizat un Salon de Minerale, Fosile și Geme în 1994 – un salon care și-a păstrat până la ediția acestui an, ediția cu numărul 20, valoarea și aprecierea printre expozanți” a povestit cercetătorul doctor Ioan Chintăuan pentru Bistrițeanul.ro.
Ioan Chintăuan este cel care a inițiat prima ediție a Salonului și care a venit tocmai de la Grenoble (Franța), acum trei zile, pentru a participa la ediția aniversară, remarcând că trei dintre expozanții de acum – au fost prezenți și la salonul din 1994: Viorel Blaga, Oscar Edelstein (Baia Mare), și Alexa Szentannai (Cluj-Napoca).
Nu știm dacă din fericire sau nefericire – locul fosilelor și al mineralelor este ocupat, încet dar sigur, de bijuterii, lănțișoare, coliere sau medalioane – și ele foarte spectaculoase, însă care imprimă Salonului de Minerale o dimensiune ușor comercială, probabil dictată de gusturile publicului consumator.
Chiar și așa, Viorel Blaga, un fost miner din Baia Sprie, a povestit pentru Bistrițeanul.ro că vine la Bistrița mai mult pentru relaxare. „Se vinde destul de slab, oamenii care ne vizitează standurile nu prea au bani iar cei care au bani nu dau pe-aici – deși avem inclusiv aur în stare pură, dar și așa numitul „aur al proștilor” – pirita – cea care a declanșat prin America fenomenul acela de goană după aur, pirita care rămânea pe fundul sitelor pe care căutătorii de aur le strecurau în râuri...” a povestit fostul miner.
Viorel Blaga este dispus să stea de vorbă cu bistrițenii care îi vizitează standul ore în șir despre geodele de ametist cumpărate din Brazilia sau obiectele decorative din onix cumpărate din Pakistan, stibina din Baia Sprie (locul în care a muncit ca miner ani de zile, până la pensionare) sau manganul calicit de la mina Herja.
Roci de mici sau mari dimensiuni, cercei, pandantive, medalioane, „flori de mină”, minerale brute din România, din zona Baia-Mare (Maramureş) şi Brad (Hunedoara) şi din străinătate (Maroc, India, Brazilia), diferite fosile caracteristice epocilor paleozoic, mezozoic sau neozoic, brăţări din diferite tipuri de perle albe chinezeşti de cultură de apă dulce, din chihlimbar, din lavă scoriacee, carneol şi magnezit colorat în culoarea turcoaz, coliere din agat de foc, cuarţ, perle de cultură, din agat de Botswana, corali, cuarţ roz şi hematit – toate vă așteaptă azi, la Muzeul Judeţean până la ora 20.00, dar și mâine, între orele 10.00 și 20.00.